U Osijeku izložba radova za idejno rješenje prostora Tvrđe

12.01.2023.

21:31

Autor: V.K./HRT/Hina

Osječka Tvrđa

Osječka Tvrđa

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

U Arheološkom muzeju Osijek u četvrtak je otvorena izložba urbanističko-arhitektonskih natječajnih radova za idejno rješenje obrambenog prostora Tvrđe.

Riječ je o tri rada koji su ispunili tražene uvjete natječaja raspisanog 6. listopada prošle godine od Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

Prvonagrađeno rješenje koje će biti podloga za izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije za uređenje lokacije i izgradnju podzemnih garaža u projektnom dijelu, je rad skupine autora AG Planum d.o.o. Zagreb. Prema ocjenjivačkom sudu rad je u najvećoj mjeri zadovoljio tražene kriterije. Posebno vrijednim rješenjem za grad ocijenjeno je formiranje brze poveznice sjever jug izlomljene pješačke promenade u anketnom dijelu.

Natječaj je bio jako zavodljiv, riječ je o spoju suvremenog i povijesnog, te o visokogradnji, dakle garažni dio i o hortikulturi pored Tvrđe, kazao je Marko Cvjetko jedan od pet autora prvonagrađenog rješenja, predstavljajući njihov zajednički natječajni rad.

Ističe da je za njih najbitnije bilo sačuvati sve povijesne slojeve koji su naslijeđeni od stare tvrđave do 19 stoljeća i suvremenog dijela te da naprave nešto što ne upada u oko a da je ekonomično i u gradnji i u održavanju.

Maksimalno smo se vodili povijesnim dijelom s time da u daljnjoj razradi projekta ćemo morati usko surađivati s konzervatorima i voditi brigu o eventualnim nalazištima, zaključio je Cvjetko.

Uz njega u izradi su još sudjelovali Miron Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin je čestitao autorima prvonagrađenog idejnog rješenja jer je dobro i u smislu kvalitete izvođenja i po financijskim pokazateljima.

Ovo je realno izvediv projekt s racionalno prihvatljivim troškovima, rekao je dodajući da se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju.

Ono što je strateški važno za Grad Osijek jest da je ovaj prostor, dakle parkirališna mjesta u neposrednoj blizini Tvrđe, iznimno važan za daljnji razvoj Tvrđe i sadržaja koji sada postoje, ali i koji će se razviti u budućnosti, ocijenio je.

Naglašava da je za Grad Osijek apsolutni fokus i prioritet južni dio kojim se tehnički rješava problem garaže i u konačnici jedan od većih problema grada Osijeka u ovom trenutku.

Autori prvonagrađenog rada dobili su i neto iznos od 128 tisuća kuna dok je drugonagrađeni rad autora Tanje Goleš i Antonije Milovac iz Zagreba osvojio novčanu nagradu od 80 tisuća kuna. Trećenagrađeni je rad autora Iana Kruezia iz Zagreba, Magdalene Runje iz Osijeka i Ane Vračević iz Trnave koji je dobio 48 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!