16:45 / 18.05.2019.

Autor: Renata Ostović/V.K./HRT

U Osijeku obnova barokne Tvrđe

-

-

Foto: - / -

U osječkoj baroknoj Tvrđi projekt obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog ulazi u završnu fazu.
U osječkoj baroknoj Tvrđi projekt obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog ulazi u završnu fazu. Prema svemu sudeći, edukativni i informativni turistički centar mladih i trg bit će dovršeni do kraja ove godine. 

Nekadašnja austro-ugarska vojna pekara i skladište, donedavno zapušteni i skriveni prostori, uskoro će zablistati novim sjajem. Ali i dobiti posve nove sadržaje, prije svega kulturno- turističke. 

- Budući da je ovaj prostor okrenut svojim planiranim aktivnostima, najviše populaciji mladih. Ono što sigurno znamo da će stanovati u Pekari i ovdje će se odvijati ono što se tiče njihove edukacije , njihovog slobodnog vremena, ali i njihovog kreativnog stvaralaštva, rekla je Kornelija Mlinarević, pročelnica osječkog Upravnog odjela za programe EU-a.

Cilj je da ovaj prostor bude zanimljiv i atraktivan svima koji dođu u povijesnu jezgru Tvrđu, ali i izazov da zavire u sve njegove kutke.

- Kao što vidite zgrada hostela, odnosno, Edukativnog centra je u prilično visokoj fazi dovršenosti. Sa sjeverne strane počeli smo skidati skelu, pokazuje Krunoslav Plećaš, iz Upravnog odjela za programe EU-a grada Osijeka.

Uz hostel i ugostiteljski dio u Centru mladih bit će i edukativne radionice za različite umjetničke sadržaje te velika konferencijska dvorana, a u završnoj je fazi i obnova Trga Vatroslava, koji će imati i veliku pozornicu i biti atraktivna lokacija za kulturne i turističke sadržaje. Ovim se projektom revitalizira zaštićeno kulturno dobro.

- Sve su to bili izazovi koje smo uspješno savladali i nijedan nije bio takav, da bi se zbog njega prolongirao rok ili da je bio nepremostiv. Radilo se i o projektiranju prema konzervatorskim smjernicama, a to isto se sada i izvodi. Trenutno smo u fazi kada nema više puno nepoznanica, istaknuo je Bruno Rechner, arhitekt.

Ukupna vrijednost projekta Edukativnog i informativnog turističkog centra za mlade je  66 milijuna kuna, a više od 52 milijuna sufinancirano je bespovratnim sredstvima Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!