20:08 / 21.07.2021.

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

U Puli održane tri svjetske filmske premijere

Filmski festival u Puli

Filmski festival u Puli

Foto: HTV / HRT

Pulski filmski festival traje do kraja tjedna. Jedno od najljepših kina na otvorenome, pulska Arena, privlači i struku i publiku već gotovo sedam desetljeća. Unatoč pandemiji, ove su godine održane čak tri svjetske filmske premijere.

Protekla pandemijska godina bila je iznimno teška i izazovna za filmsku industriju. Nije se mnogo snimalo, što se osjetilo i na festivalskim programima. No pulska publika nije ostala zakinuta za kvalitetan sadržaj.

- Dobili smo tri filma s A festivala, koji su evo Murina sad najsvježiji primjer, evo sad Ogrestin i Matanićev, dva iskusnija redatelja su uspjela završiti postprodukciju na vrijeme, ističe umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković.

Branko Schmidt za svjetsku premijeru drame o braniteljima "A bili smo vam dobri" odabrao je upravo Pulu.

- Arena je Arena, prikazivanje u najljepšem kinu na svijetu pred tisuću, tisuću i pol, zbog pandemije je smanjen broj ljudi, je uvijek neponovljiv osjeća.

I komedija "Po tamburi" premijerno će biti prikazana na najvećem nacionalnom festivalu.

- Do nedavno smo ga završavali samo da stignemo na Pulu i to nam je bilo bitno. Prvenstveno je namijenjen publici, domaća tema, domaći humor, i mislim da je Pula idealno mjesto za taj film, ističe redatelj Stanislav Tomić.

Svjetsku premijeru na pulskom festivalu imao je i hit "Južni vjetar 2 - ubrzanje", koji je u međunarodnoj konkurenciji. U Pulu su stigle zvijezde iz regije.

- Ovo je srpsko-hrvatska koprodukcija i imao je i bugarske partnere tako da smo napravili već nešto. Južni vjetar ide nekom evolutivnom stazom, kaže glumac Miloš Biković.

Publika je oduševljena ovogodišnjim izborom filmova:

- Ovo je izuzetan doživljaj pod vedrim nebom gledati filmove i evo preporučujem svakom da dođe.

- Jedrimo, usidreni smo ispred Arene, htjeli smo pogledati film u ovom predivnom amfiteatru. Izgleda prekrasno.

- Lijepo je, nevjerojatno je da možemo biti na arheološkom lokalitetu, divno.

Laureati 68. pulskog festivala bit će poznati u petak, kada završava službeni dio naše najveće i najstarije filmske smotre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!