17:03 / 10.05.2018.

Autor: T.V./V.M./D.M./HRT

U Rijeci počeo 'Vrisak'

Zoran Simić

Zoran Simić

Foto: - / -

Sinoć je otvoren 11. Međunarodni književni festival vRIsak. Uz pjesnički program, jedna od glavnih tema je i publicistika o aktualnim pitanjima današnjice.
Sinoć je otvoren 11. riječki sajam knjiga i Festival autora vRIsak. Uz pjesnički program, jedna od glavnih tema je i publicistika o aktualnim pitanjima današnjice.

Međunarodni književni festival Vrisak, koji se održava od 13. do 21. svibnja u Rijeci, obuhvaća pedesetak događanja s više od 150 sudionika. Tijekom festivala dodijelit će se i V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman.

U pjesničkom programu 11. vRIska gostuju, uz ostale, Abdulah Sidran, Irena Vrkljan, Mile Stojić, Marko Pogačar i Tomica Bajsić, a jedna je večer posvećena desetoj obljetnici smrti pjesnika Sime Mraovića (1966-2008).

U Rijeci, među inim, gostuju autori dva svjetska publicistička bestselera: škotski povjesničar Neal Ascherson s knjigom "Crno more", te njemački povjesničar Norman Ohler s knjigom "Potpuna ekstaza Narkotici u Trećem Reichu".

Gost Vriska je i publicist Igor Mandić čiji je Predsmrtni dnevnik, unatoč neprivlačnoj temi, prodan u više od pet tisuća primjeraka.

Umjetnički direktor Drago Glamuzina je kazao da je V.B.Z, nastojeći intenzivirati odnose autora i čitatelja, uz sam festival pripremio niz sadržaja poput dodjele V.B.Z. nagrada za neobjavljeni roman, koja je sama po sebi veliko druženje.

Osim toga, u Rijeci gostuje i kulturni događaj G-točka u kojem nastupaju književnik, glumac i glazbenik, te sudionici književnih rezidencija Europske prijestolnice kulture.

O programu vRiska razgovarali smo s direktorom festivala Zoranom Simićem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!