20:04 / 20.05.2021.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

U Rijeci praizvedba "Opere po Kamovu"

Praizvedba "Opere po Kamovu"

Praizvedba "Opere po Kamovu"

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana plemenitog Zajca u Rijeci večeras će biti praizvedena "Opera po Kamovu". Libreto za nju napisao je upravo riječki književnik Janko Polić Kamov, no trebalo je proći više od stotinu godina da opera bude prvi put postavljena na kazališnim daskama njegova rodnog grada. Praizvedbu u Rijeci prati Iva Črnjar Ivančan. 

- Riječani su uzbuđeni zbog praizvedbe "Opere po Kamovu", slavnog riječkog književnika Janka Polića Kamova. Epidemiloške mjere i dalje su na snazi, ovo je i dalje opera pod maskama, maske su obavezne kao i mjerenje temperature na ulazu i pleksiglasi između gledatelja u ložama. Od 600 gledatelja, koliko ih u kazalištu inače može biti, večeras će ovu predstavu pratiti 179 gledatelja, kazala je novinarka Iva Črnjar Ivančan u javljanju iz Rijeke.


- Točno 114 godina prošlo je otkad je ova opera nastala, odnosno libreto za nju. Janko Polić Kamov je to napisao za svojega brata Milutina Polića, koji je bio skladatelj i taj libreto i počeo uglazbljivati, no zbog prerane smrti obojice, djelo je ostalo nedovršeno. Pronašao ga je prije 15 godina književnik Nedjeljko Fabrio, objavio ga, a prije godinu dana Zoran Juranić, koji je autor glazbe večerašnje opere, napokon se prihvatio nedovršenog posla. Režiju potpisuje Caterina Panti Liberovici, a u glavnoj ulozi je Vlatka Oršanić.

- Ovo je bila prilika da baš u Kamovljevom i mom gradu napravimo nešto što će biti i omage braći Kamov, a i nešto što i dan danas djeluje suvremeno i začudno moderno s obzirom na vrijeme i burne tokove povijesti, kazao je Zoran Juranić, skladatelj i dirigent "Opere po Kamovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!