U Sabor upućen prijedlog zakona o kazalištima

13.10.2022.

14:25

Autor: Hina/HRT

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

U saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o kazalištima kojim se definira kazališna djelatnost, uređuje osnivanje i prestanak rada kazališta i kazališnih kuća, a uređen je i status kazališnih umjetnika koji više nisu sposobni umjetnički djelovati.

Zakonom se tako predlaže da se obavljanje kazališne djelatnosti omogući svim zainteresiranim subjektima u odgovarajućem pravnom obliku, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da se novim zakonom uređuje stabilnije financiranje kazališta koje će sada biti četverogodišnje što će, ocijenila je, značajno olakšati i unaprijediti planiranje rada.


U zakonu se uređuje ustroj i upravljanje javnim kazalištem i javnom kazališnom družinom te se propisuje da su tijela javnog kazališta i javne kazališne družine intendant, odnosno ravnatelj i kazališno vijeće, a ministrica je istaknula i jasnije razgraničavanje ovlasti intendanta, odnosno ravnatelja i kazališnog vijeća.


- Sretna je okolnost da je prijedlog zakona u Sabor upućen u trenutku kad se vode dosta žustre polemike o načinu imenovanja odnosno razrješenja ravnatelja, pa mislim da će biti dobro da Sabor kroz dva čitanja kaže svoje mišljenje. Mislim da je svima u interesu unaprjeđenje pozicije kazališta i uopće poziciju kulture, rekla je Obuljen Koržinek.


Novim se zakonom uređuje i način zasnivanja radnog odnosa kazališnih umjetnika na određeno ili neodređeno vrijeme, kao i osiguravanje njihovog rada temeljem ugovora o djelu i autorskog ugovora, a ministrica drži da će ta rješenja unaprijediti položaj zaposlenih kazališnih umjetnika, ali i otvoriti više prostora za one koji djeluju samostalno.


Uređenje statusa umjetnika koji više nisu sposobni umjetnički djelovati


Novina je u zakonu i da se uređuje status kazališnih umjetnika koji više nisu sposobni umjetnički djelovati i doprinositi, i to ponudom sklapanja ugovora za obavljanje poslova nekog drugog radnog mjesta ili upućivanjem na prekvalifikaciju u drugu profesiju, odnosno stjecanje visokog obrazovanja drugog zanimanja.


Prekvalifikacija može trajati najduže četiri godine, a dok traje poslodavac osigurava baletnom i plesnom kazališnom umjetniku naknadu prosječne mjesečne bruto plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca te vaučer za troškove prekvalifikacije kojim se djelomično namiruju njezini mjesečni troškovi, u iznosu koji ministar nadležan za kulturu utvrđuje odlukom.


Posebno se zahvaljujem Ministarstvu rada koje se aktivno uključilo u pripremu zakona i pomoglo da se nađe rješenje koje je dostojanstveno i koje će omogućiti onim kazališnim umjetnicima koji više ne mogu djelovati da ili otiđu u mirovinu ili kroz korištenje nekog od sustava prekvalifikacije pronađu neku novu profesiju, rekla je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!