U Saboru otvorena izložba fotografija "Vukowar 1991."

10.11.2021.

13:46

Autor: HRT/Hina

U Saboru otvorena izložba fotografija "Vukowar 1991."

U Saboru otvorena izložba fotografija "Vukowar 1991."

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, u Hrvatskom saboru u srijedu je otvorena izložba ratnih fotografija "Vukowar 1991." autora Damira Radnića i Viktorina Jurića.

Izložba će u Saboru biti otvorena do 21. studenoga i na njoj će biti predstavljeno 250 ratnih fotografija iz Vukovara i Bogdanovaca iz rujna, listopada i studenoga 1991. godine, vremena okruženja grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Autori fotografija Damir Radnić i Viktorin Jurić dragovoljaci su Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te branitelji Vukovara, a njihove fotografije nastale su u rijetkim trenucima predaha između krvavih bitaka.

To su ujedno i jedine sačuvane ratne fotografije tih mjesta iz vremena okruženja grada (od 1. listopada do 18. studenoga 1991. godine) te čine vrijedno arhivsko i povijesno gradivo Hrvatske.

U prigodnom govoru ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako su te fotografije podsjetnik na cijenu slobode koju danas uživamo u Hrvatskoj.

- Fotografije oslikavaju sve strahote i patnje, ali i hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja", rekao je Medved i dodao da junaštvo koje su branitelji pokazali u Bogdanovcima i Vukovaru i danas trebaju biti inspiracija i putokaz kako se nositi s teškoćama.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić kazao je kako fotografije podsjećaju na najbrutalnija razaranja i stradanja u Europi nakon Drugog svjetskog rata, na patnje svih žrtava ali i nacionalni ponos, "jer su poraz i tragedija postali velika pobjeda".

Otvorenju izložbe prisustvovali su, uz saborske zastupnike, i ratni heroj Ivica Jurčan te majka poginulog Francuza Jean Michel Nicolliera koji je branio Vukovar, gdje je poginuo te je ubijen na Ovčari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!