U Šibeniku obnovljena tvrđava Sv. Ivana

03.06.2022.

20:00

Autor: Hrvoje Gunjača/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Šibeniku obnovljena tvrđava sv. Ivana

U Šibeniku obnovljena tvrđava sv. Ivana

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Šibeniku se večeras svečano otvara obnovljena tvrđava Sv. Ivana, koja gradu donosi i nove vrijedne sadržaje. Projekt, vrijedan više od 60 milijuna kuna, sufinancira Europska unija. Treća je to obnovljena šibenska utvrda, te su sada obnovljene sve srednjovjekovne kopnene tvrđave Krešimirova grada.

Obnovljena su ukupno 3 kilometra bedema. A kako bi se dobila potrebna boja fuge u zidinama samljevena je 21 tona cigle proizvedene tradicionalnom metodom.

- Tvrđava Sv. Ivan najveća je tvrđava. Prostire se na 19.000m2, te ima kampus odnosno edukacijski centar, s 14 spavaonice, tri učionice sa suvremenom opremom i društvenim prostorijama, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Dodala je kako im prvi gosti dolaze za dva tjedna, a to su studenti odsjeka za povijesti sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji dolaze proučavati tvrđavu sv. Ivana, ali i obići ostala utvrđenja u okolici. 

Šibenik je već postao poznat kao grad tvrđava. Na pitanje koliko je dosad ukupno posjetitelja u njih zavirilo, Barišić Bačelić je rekla kako su tvrđavu sv. Mihovila otvorili prije gotovo osam godina te da broje više od milijun posjetitelja i gotovo 400 različitih događanja.

Ulaz u najveću tvrđavu do kraja lipnja bit će besplatan.

Preobrazba zapuštene i obrasle perjanice šibenskog fortifikacijskog sustava pokrenulo je još 2013. Društvo Juraj Dalmatinac. Riječ je o najvećoj šibenskoj utvrdi - s dosad najviše nepoznanica.

- O tvrđavi se znalo jako malo. Jedna od priča te tvrđave je da se o tvrđavi znalo svega nekoliko rečenica, rekao je Josip Pavić, JUK Tvrđava kulture Šibenik. 

Podignut je velebni Sv. Ivan 1646. u smo 58 dana, o čemu svjedoče povijesni dokumetni. Za obranu od osmanlijske vojske. Projekt obnove pruzeo je Grad Šibenik. I dobio za njega sredstva iz fonda Europske unije.

- Jedinstevni primjer zapostavljene povijesti, kulture, nacionalnog bogatstva, ali i pokazatelj što znači EU novac, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Zna to dobro i struka, pod čijim se budnim okom ni kamen na tvrđavi nije smio pomaknuti.

- Nacionalnim se sredstvima mi za jednog radnog vijeka konzervatora ne bi stigli obnoviti, a mi smo na račun toga - unošenja tih novih sadržaja - dobili kompletno rekonstruiranu i kompletno konstruktivno saniranu tvrđavu duž čitavog bedema, rekao je Marko Sinobad, Konzervatorski odjel u Šibeniku.

Takozvana Zvijezda obnovljena je u izvornom obliku. Novi su sadržaji ukopani pod kliještima tvrđave. Edukacijski centar i kampus na dvije i pol tisuće četvornih metara, s 14 soba i tri suvremeno opremljene učionice. Nekoć borovom šumom obrasla tvrđava, dobila je novo - kultivirano zelenilo sa 65 stabala.

- To su otporne i autohtone vrste koje bi trebale izdržati ove uvjete koji su prilično nemilosrdni na tvrđavi. Uređeni su kilometri šetnica, montirali smo 30 klupa, česme sa javno dostupnom pitkom vodom, teleskope pa čak i ležaljke, rekao je Mate Rupić, krajobrazni arhitekt.

A kad se na Sv. Ivana spusti mrak, slijedi dosad neviđena tehnološka atrakcija - takozvani 3D mapping na bedemima tvrđave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!