U Sisku počeli Dani industrijske baštine

09.09.2022.

21:00

Autor: T.V./HRT/Hina

Izložba Dani industrijske baštine, arhivska fotografija

Izložba Dani industrijske baštine, arhivska fotografija

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Otvaranjem izložbe Brodarska baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak, u Sisku su počeli Deseti dani industrijske Baštine, koji će trajati do 18. rujna.

Autor izložbe Vlatko Čakširan na otvaranju je napomenuo kako je upravo plovidba Savom i Kupom bila pokretač industrijskog razvoja Siska. Prvi brod koji je 1838 doplovio u Sisak bio je "Nadvojvotkinja Sofija", austrijskog carstva, a prvi hrvatski parobrod bio je "Sloga", koji je doplovio 1842. Izgradnjom prve željezničke pruge Sisak - Zagreb - Zidani most, 1862., Sisak postaje i važno prometni čvorište.

O tim važnim događajima za industrijski razvoj, svjedoče i brojne stare razglednice i fotografije.

Uz brojne nepoznate fotografe, njihovi su autori i poznati hrvatski fotograf Mladen Pavić, te nekad ugledni sisački fotografi Mladen Popović, Franjo Saller, Đuro Noršić i drugi.

Na izložbi su predstavljene i dvije obnovljene makete riječnih brodova, parnjaka Bačka i motornog broda Sisak. Upravo je parnjak Bačka, uz neke preinake, uspješno "glumio" brod s Mississippija u jednom koprodukcijskom filmu.

Iako je u Sisku nakon Drugog svjetskog rata djelovalo naše prvo riječno brodarstvo, Dunavski Lloyd, danas rijeke do Siska više nisu plovne, a Brodocentar, kao jedina preostala tvrtka riječnog prometa u Sisku, proglasila je stečaj.

Dani industrijske baštine u subotu se nastavljaju obilaskom Rute sisačkih pivovara te poslijepodnevnim Festivalom piva na Šetnici uz Kupu. U utorak, 13. rujna, u Holandskoj kući, centru industrijske baštine, održat će se predavanje o željezničkoj baštini grada. Programom je predviđeno još nekoliko izložbi, Pub kviz o industriji, Biciklijada po industrijskoj baštini i radionice za mlade.

Oraganizatoru manifestacije, Gradskom muzeju Sisak, održavanje Dana industrijske baštine su kao pokrovitelji pomogli Ministarstvo kulture i medija, te Grad Sisak, te više sponzora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!