U Slavonskom Brodu počeo festival harmonike

27.10.2021.

14:16

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

U Slavonskom Brodu počeo festival harmonike

U Slavonskom Brodu počeo festival harmonike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije 11 godina u Slavonskom Brodu počeo je festival harmonike. Orkestri, solisti, spektakularni koncerti - zapravo su sjećanje na velikog dirigenta i umjetničkog voditelja brodskoga harmonikaškog orkestra Belu plemenitog Pantija.

Maestro Panthy bio je osnivač Brodskoga harmonikaškog orkestra i od toga ansambla stvorio jedan od ponajboljih u Hrvatskoj i Europi. Ovogodišnji festival održan je u čudnim pandemijskim okolnostima. Ipak, ljubitelji harmonika mogli su biti itekako zadovoljni.


- Ja bih rekla da je ovo jedan od najjačih programa koje smo do sada imali. Jer ugostiti jednog od ponajboljih poljskih, ali i europskih harmonikaša i skladatelja, koji nam je bio na koncertu otvorenja zaista je velika čast, pogotovo što je to bio prvi njegov nastup u Hrvatskoj, opisala je Sanja Nuhanović, umjetnička voditeljica i dirigentica Brodskoga harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy".


I zaista, iza simpatičnog lika mladog Poljaka Pavela Janasa, krije se virtuoz koji je svoje harmonikaško umijeće povezao s elektronskom glazbom. 


- Studirao sam u Varšavi, na Chopin akademiji i u Beču. Sada živim u Poljskoj i stvaram svoju glazbu za harmoniku i elektronske instrumente, rekao je Pavel Janas, harmonikaš iz Poljske.


Tradicionalni koncert Brodskoga harmonikaškog orkestra, unatoč pandemijskim mjerama, održan je.


- Repertoar koji smo predstavili sastojao se uglavnom od Piazzolinih skladbi čime smo nekako obilježili i 100-tu godišnjicu njegova rođenja, pojasnila je Sanja Nuhanović.


Na koncertu zatvaranja ponovno neobična kombinacija. Duo Artina sastoji se od harmonike i flaute. Jedan je od pet na svijetu.


- Imale smo priliku nastupati po cijeloj Hrvatskoj i u Portugalu, a sljedeće godine čeka nas nekoliko koncerata u Njemačkoj te u Americi, najavila je Martina Jambrašak, "Duo Artina", harmonika.


- Kad smo Martina i ja napravile prvu probu onda je to to. Shvatila sam da će biti dobitna kombinacija. Zvučalo je kao da cijeli život sviramo zajedno, kaže Andrea Jelavić, "Duo Artina", flauta.


Organizatori 11. međunarodnog festivala harmonike, članovi Brodskoga harmonikaškog orkestra "Bela pl. Panthy", festivalom u ovim uvjetima dokazali su: u ovakvom dobu nedostaje glazbe i kulture, ali uvijek postoji način za okupljanje publike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!