20:41 / 20.09.2018.

Autor: T.V./M.NJ./V.M./HRT

'U službi vizualizacije baštine'

Živko Bačić

Živko Bačić

Foto: - / -

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, a Europa je obilježava pod motom 'Umjetnost dijeljenja'. 'Dani europske baštine u Hrvatskoj' počeli su otvorenjem izložbe fotografija u Klovićevim dvorima.
Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine, a Europa je obilježava pod motom 'Umjetnost dijeljenja'. 'Dani europske baštine u Hrvatskoj' počeli su otvorenjem izložbe fotografija u Klovićevim dvorima.

Izložba 'U službi vizualizacije baštine', koja je sinoć bila otvorena u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, donosi presjek opusa najistaknutijih profesionalnih fotografa nacionalne konzervatorske službe druge polovice 20. stoljeća.


U konzervatorskoj službi tog vremena bilježimo nazočnost, dotad posve izostalu, profesionalnih fotografa dokumentarista koji su nas, djelujući redom neposustalo i višedesetljetno, trajno zadužili tisućama strukovno vrijednih radnih analognih fotografija od kojih nemali broj nadilazi dokumentarističko poslanje i postaje fotografijama nekih viših, a ponekad i antologijskih vrijednosti.

'U službi vizualizacije baštine' Živko Bačić tako je proveo je 4 desetljeća. U fotografiju se zaljubio još kao osnovnoškolac, mirovinu je dočekao u splitskom Konzervatorskom odjelu, a i dan-danas nosi fotoaparat oko vrata.

Teško je uspoređivati, ali danas je puno lakše raditi: imate manje opreme, manja je težina, lakše ju je nositi… Osim toga rezultat u digitalnom mediju je odmah vidljiv, pa, ako ste pogriješili, možete odmah ispraviti,  komentira umirovljeni fotograf Konzervatorskog odjela Split Živko Bačić.

Među istaknutim je fotografima druge polovice 20. stoljeća, koji su trajni obol dali kulturnoj baštini, iza objektiva bili su i Miljenko Mojaš, Rudolf Bartolović, Vinko Malinarić, Nikola Nino Vranić i mnogi drugi.

Rezultat je 1000 fotografija sakupljenih za tu izložbu: Dok je prva izložba govorila o razvoju konzervatorske fotografije tijekom dužeg perioda, ova nastoji baciti svjetlost na - usudila bih se reći - 'zlatno doba' konzervatorske fotografije,  napominje autorica izložbe mr. sc. Sanja Grković.

Program se održava u više od 40 naselja, tu je preko 85 događanja: od radionica i prezentacija do obilazaka krajolika,  ističe koordinatorica Dana europske baštine mr. sc. Anuška Deranja Crnokić.

Da je u pitanju događaj od ne samo nacionalne, već i europske važnosti, svojim su prisustvom potvrdili i hrvatski premijer Andrej Plenković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koji su uz organizatore i otvorili svečano manifestaciju.

Drago mi je da se sve veći broj institucija uključuje, a ono na što stavljamo naglasak je da prezentiramo javnosti i promoviramo rad kako konzervatora, tako i restauratora koji desetljećima skrbe o kulturnim dobrima,  poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Izložba donosi izbor iz fotografskih ostavština Nikole Vranića, koji djeluje u Konzervatorskom zavodu, odnosno Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu (1954. – 1989.), zatim Vinka Malinarića, fotografa Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Rijeci (1965. – 1992.), Rudolfa Bartolovića, fotografa Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku (1967. – 1994.), Živka Bačića, fotografa Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu (1973. – 2011.), Miljenka Mojaša, fotografa Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku (1977. – 2012.) te Vidoslava Barca, fotografa Uprave za zaštitu kulture baštine pri Ministarstvu kulture, dijelom i fotografa Hrvatskog restauratorskog zavoda (1994. – 2010.).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!