U splitskom HNK premijerno izvedena Smojina "Tiha noć"

17.05.2023.

00:45

Autor: T.D./HRT/Hina

Premijerno izvedena Smojina "Tiha noć"

Premijerno izvedena Smojina "Tiha noć"

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta premijerno je u utorak navečer odigrao predstavu "Tiha noć", dramatizaciju novelete iz "Kronike o našem malom mistu" Miljenka Smoje, u režiji Gorana Golovka, kojom je splitsko kazalište obilježilo 100. obljetnicu rođenja Miljenka Smoje.

Dvosatna predstava odigrana je u prepunom splitskom HNK-a, a po završetku predstave publika je višeminutnim burnim pljeskom nagradila protagoniste ove predstave.

Nenad Srdelić, koji glumio Miljenka Smoju, izjavio je kako je iznimno zadovoljan predstavom i svojim nastupom.

- Igrati Miljenka Smoju bilo je zahtjevno, ali pripremajući se za nju dosta sam čitao o Smoji i razgovarao s ljudima koji su ga osobno poznavali, rekao je Sesardić.

Nives Ivanković, koja je glumila Lepu, suprugu Miljenka Smoje, rekla je nakon predstava da je presretna što joj je dodijeljena ta uloga.

- Uživala sam pripremajući se za ulogu teta Lepe, istaknula je Ivanković.

Dramaturginja predstave je Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, a kostimograf Mladen Radovniković.

Servantesa je odglumio Donat Zeko, Luiđija Joško Ševo, Bepinu Arijana Čulina, a Roka Prča Stipe Radoja. U ostalim ulogama nastupaju Katarina Romac, Marjan Nejašmić Banić, Vicko Bilandžić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić, Filip Radoš i ostali.

Ivica Ivanišević
je ocijenio kako ovo sjajno djelo Miljenka Smoje ni danas nije ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina.

- Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara, iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva pa je umjesto o velikim istinama, izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne, skrajnute, iskošene perspektive, na koncu je uspio prodrijeti do srži same, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno promiču onima bez sluha za nijanse odnosno interesa za rubne pojave i ljude, istaknuo je Ivanišević.

Po Ivaniševićevom tumačenju, Smojini likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni i obuzeti željom za dominacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!