U Splitu otvorena izložba Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta

04.11.2021.

20:57

Autor: I.Z./HRT/Hina

U Splitu otvorena izložba Najduže putovanje

U Splitu otvorena izložba Najduže putovanje

Foto: - / Sveučilišna knjižnica u Splitu

Izložba "Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta", kojom se obilježava 500. obljetnica prvog oplovljivanja svijeta, otvorena je danas u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu.

Na 15 panoa izložbe predstavljeno je putovanje na koje je 1519. godine iz Španjolske, iz Seville, krenuo portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan, koji je poginuo 1521. godine. Dotad najduže putovanje, u kojem je prvi put oplovljen svijet, Juan Sebastian Elcano i posada broda Victoria završili su 1522. godine.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar Mazarredo istaknuo je na otvorenju izložbe kako je ta trogodišnja plovidba "podvig važan za čovječanstvo" jer je ekspedicija koja je prva oplovila svijet dala nemjerljiv doprinos čovječanstvu.

- Ovo oplovljivanje svijeta je prekretnica za ljudsku povijest jer su ljudi do tada misli da je zemlja ravna ploča, a ova je ekspedicija pokazala da je ona okrugla, rekao je veleposlanik Mazarredo.

Voditeljica sveučilišne Galerije "Vasko Lipovac" u Splitu Helena Trze Jakelić je istaknula da ta izložba daje preslik vremena u kojem su "otkriveni novi svjetovi".

- Ova izložba nam pomaže shvatiti kakav je težak bio život pomoraca i mornara u to doba jer na ovo putovanje je krenulo pet brodova s 257 članova ekspedicije, a vratio se samo jedan brod s 18 članova posade, podsjetila je Trze Jakelić.

Po njezinim riječima, izložba ne govori samo o tome kako je svijet prvi put oplovljen, nego i o tome kakav je bio u to vrijeme te kako su njegove do tada odijeljene stvarnosti "prvi put međusobno povezane u jednu globalnu cjelinu".

- Izložba je interaktivnog karaktera jer svi oni koji žele znati više o određenom poglavlju mogu na panoima potražiti otisnute QR kodove i na njima će im se putem mobilnih uređaja otvoriti dodatni sadržaji u obliku videa ili dodatnih popratnih tekstova, rekla je Trze Jakelić.

Dekan Pomorskog fakulteta u Splitu Pero Vidan je rekao kako je na izložbi predstavljen "podvig onog vremena" - oplovljivanje svijeta jer u to doba navigacija nije bila razvijena, niti je bilo velikih brodova kao sada.

- Bio je to podvig, pogotovo probiti se kroz veliko otvoreno more, a to je područje opasno i za velike brodove jer se na njemu sijeku valovi Tihog i Atlantskog oceana, rekao je Vidan govoreći o prvom oplovljivanju svijeta prije 500 godina.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je istaknuo da se tom izložbom Split i Hrvatska izravno povezuju sa Španjolskom.

- Ova izložba doprinosi internacionalizaciji Sveučilišta u Splitu, istaknuo je Ljutić.

Izložba "Najduže putovanje. Prva plovidba oko svijeta" u Splitu će biti otvorena do 26. studenoga ove godine. Izložba je najprije predstavljena u nekoliko gradova u Španjolskoj a zatim je stigla u Hrvatsku, gdje je bila predstavljena u Dubrovniku i na Sveučilištu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!