09:37 / 15.09.2020.

Autor: Regina Zubanović/HRT

U Splitu počinje festival vizualne kulture Kombo

-

-

Foto: - / -

U sklopu festivala Kombo organizatori su pripremili i tri radionice kreativnog i edukacijskog karaktera.
Na festivalu vizualne kulture Kombo, 12 profesionalnih dizajnera iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentirat će svoj rad i znanje mlađim naraštajima dizajnera i umjetnika.

Sve počinje izložbom "Tolernacija"

Na festivalu vizualne kulture Kombo, koji će se održavati od 15. do 19. rujna, 12 profesionalnih dizajnera iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentirat će svoj rad i znanje mlađim naraštajima dizajnera i umjetnika. Predavanja su otvorena za širu javnost te, kao i cijeli festival, besplatna, a održavat će se u kinoteci Zlatna vrata.

- Neki od predavača su: Duška Boban, Dejan Dragosavac Ruta, Slavimir Stojanović, Nji3, Izvorka Jurić, Damir Gamulin, Srđa Dragović, Nino Bodač i Luka Smolčić, a posebna nam je čast najaviti kako je otvorenje festivala rezervirano za izložbu Tolerancija, inicijatora i autora Mirka Ilića - najavljuju iz Udruge DVK, organizatora festivala.

Ilićev angažirani dizajnerski projekt je na turneji je od 2017. godine, a sakuplja radove istaknutih grafičkih dizajnera svjetske scene, uključujući Miltona Glasera, Seymoura Chwasta, Petera Bankova, Guntera Rambowa i Niklausa Troxlera. Od hrvatskih autora odazvali su se Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić i Robert Čanak, a ukupnu izložbu trenutno čini 150 plakata.

Tri radionice za studente dizajna i srodnih fakulteta

U sklopu festivala Kombo organizatori su pripremili i tri radionice kreativnog i edukacijskog karaktera.

- Voditelji radionica su naši bivši studenti, a danas etablirani dizajneri Mate Žaja sa radionicom izrade fanzina, Ivan Milas sa radionicom izrade plakata, dok su se Kazinoti&Komenda malo "bacili" u fitness vode pa će nam dostaviti 3 day intense design workout - najavljuju iz DVK, pozivajući na prijave za sudjelovanje studente dizajna i srodnih fakulteta sveučilišta u Hrvatskoj, ali i Bosni, Srbiji i Crnoj Gori.

KOMBO je i prilika mladim kreativcima da predstave svoj rad

Također jedan novitet na KOMBU je "debočarešto" jedinstvena prilika mladim kreativcima iz raznih područja da predstave svoj rad. Torminutna izlaganja održat će se u vrtu odsjeka DVK, dvije večeri za redom, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Za vrijeme trajanja KOMBA u Klubu Zona bit će otvorena i izložba Lito2020 koju udruga DVK organizira u suradnji s Info zonom, a prethodio joj je poziv mladim kreativce da izrade radove u različitim medijima (od ilustracija i plakata, pa do animacije, fotografije i dr.) na temu utjecaja pandemije COVID-19 na ljeto.

Za vrijeme trajanja KOMBA u Klubu Zona bit će otvorena izložba Lito2020 koju udruga DVK organizira u suradnji s Info zonom, a kojoj je prethodio poziv mladim kreativcima da izrade radove u različitim medijima (od ilustracija i plakata, pa do animacije, fotografije i dr.) na temu utjecaja pandemije COVID-19 na ljeto.

- Tema ovogodišnjeg festivala je osvještenost pa je bilo stvarno prigodno dovesti tu jednu svjetsku izložbu, kako bi s njom otvorili festival, istaknula je Tina, jedna od organizatora festivala.

- I radionice će imati temu osvještenosti. Promoviramo kulturu, umjetnost, aktivizam, ljudima koji nisu u našem krugu. Želimo ih inspirirati na neki način, rekla je organizatorica Petra Smolčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!