18:24 / 22.05.2018.

Autor: V.M./Hina

U Splitu počinje manifestacija Smojin teatar

-

-

Foto: - / -

Četverodnevna kulturna manifestacija "Mašta(j)mo Varoš - Smojin teatar" otvara se danas na prostoru Smojina teatra u splitskom Varošu.
Četverodnevna kulturna manifestacija 'Mašta(j)mo Varoš - Smojin teatar' otvara se danas na prostoru Smojina teatra u splitskom Varošu.

Prvi će program, po riječima Vjeke Santrića iz Gradskoga kotara Varoš, biti priređen na križanju Jerine i Smojine ulice gdje će se održati 'Improvizije Ane Paška', kabaretska predstava multimedijalne umjetnice Ana-Marije Fabijanić, koja će uz gitaru, klavir, harmoniku i bubnjeve predstaviti svoje pjesme, snove i vizije.

Drugoga dana Teatra, u četvrtak, bit će izvedena ljubavna melodrama s elementima pučke komedije 'Roko i Cicibela' Miljenka Smoje, dok će publika u petak moći uživati u večeri čakavske priče, pisme i svirke 'Evo nas ovod-M.U.S.&T.B.'.

'Čekaonica' Marine Vujčić je predviđena za zadnju večer, u subotu, a izvest će je, u režiji Siniše Novkovića, Udruga Teatar - Kaštelansko kazalište.

Kao tren su prošle četiri godine od pokušaja da se u Varošu oživi neko mjesto na kojem bi se povremeno održavale manje kulturne priredbe,  rekao je Santrić dodavši kako se ideja rodila u listopadu 2013. godine Akupunkturom Varoša i prijedlogom otvaranja Smojina teatra.

Nešto kasnije je zbog organizacijsko-tehničkih nesporazuma inicijativa zastala, a Varoš je s nekad živim "pjacetama" i dvorima prepušten stihijskom "štekatiziranju" i "apartmaniziranju",  naglasio je Santrić.

Dodao je i to da je uvijek i pravi i zadnji čas da se makar povremeno u takve prostore vrati ona vrsta "šušura“ koja ne dolazi samo od kovčega turističkih kotačića, nego koji priziva potrebu da iz neke pitomije nedavne prošlosti na svjetlo dana izvučemo i mogućnost življenja bogatijega i raznovrsnijega od pukog i turizmu apsolutno podređenog preživljavanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!