15:12 / 29.01.2018.

Autor: VIK / V.M.

U stubičkom kraju Buna traje

-

-

Foto: - / -

HRT-ov dokumentarni film o masovnom obilježavanju Velike seljačke bune iz 1573. godine prikazan na licu mjesta - u Donjoj Stubici.
HRT-ov dokumentarni film o masovnom obilježavanju Velike seljačke bune iz 1573. godine prikazan na licu mjesta - u Donjoj Stubici.

Buna ondje doista još traje jer na njezinu obljetnicu, koju mnogi od nas pamte samo iz udžbenika povijesti, u Donjoj Stubici vodi se prava bitka. Okupljaju se tisuće ljudi, a stotine sudionika insceniraju završnicu.

Tamošnji stanovnici su u nedjelju navečer vidjeli dokumentarni film Buna traje u kojem je prikazan način obilježavanja tog događaja, povijesni kontekst, a oživljeni su i likovi poput Matije Gupca i Franje Tahija. Snimljen je u produkciji HRT-a, direktor fotografije je Siniša Galar, scenaristica i redateljica Tihana Kopsa, a urednica Ljiljana Šišmanović.

Mislim da smo u tome uspjeli i da smo pokazali povijesne okolnosti, ali i pokazati entuzijazam ljudi koji imaju potrebu svoju tradiciju i kulturno nasljeđe, koje danas ima jedan drugi značaj u društvenim okvirima, zadržati i popularizirati. Dotaknuli smo pitanja njihovog identiteta. ali i mogućnosti koje takav odnos pruža u smislu cijelog Gupčevog kraja, rekla je urednica i scenaristica filma Ljiljana Šišmanović.

Na našem programu dokumentrani film Buna traje bit će prikazan 11. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!