U svom filmu: Paolo Magelli

04.12.2019.

10:42

Autor: Tončica Čeljuska/V.M./HRT

default error photo
Kazališni redatelj Paolo Magelli postavio je gotovo 180 kazališnih predstava diljem svijeta, a neke od njegovih najboljih komada gledala je upravo hrvatska publika. On je kozmopolit i kazališni nomad koji pomiče granice.
Kazališni redatelj Paolo Magelli postavio je gotovo 180 kazališnih predstava diljem svijeta, a neke od njegovih najboljih komada gledala je upravo hrvatska publika. On je kozmopolit, poliglot i kazališni nomad koji pomiče granice.

Taj talijansko-hrvatski umjetnik ostavio je dubok trag i u Hrvatskoj i u Italiji. Ove je godine ostvario dvije zapažene režije u Hrvatskoj – 'Hamleta' u Dubrovniku i 'Malograđane' u zagrebačkome kazalištu Gavelli.

Pomalo je iznenađujuće da mu je , u karijeri koja traje gotovo 40 godina, upravo dubrovačka produkcija bila prva režija 'Hamleta'.

- 'Hamlet' mi je bio ponuđen i bio mi je izazov. Ja nisam nikada osjetio potrebu da ga režiram. To je jedan fantastičan tekst koji je vrlo teško centrirati unutar vremena u kojem čovjek živi. Nije mi bilo interesantno raditi 'Hamleta' radi 'Hamleta', nego mi je bilo bitno znati zbog čega ga radim. A valjda sam ranije bio i premlad da ga u sebi centriram, komentirao je Magelli.

Sada, kada je stariji, Magelli misli da je našao dovoljno jak razlog da ga postavi: Našao sam ljubavni ugao kroz koji sam mogao uči u taj tekst, a to je refleksija mog intelektualnog propadanja u životu. Hamlet je, dakle, čovjek koji ima sve, ali ne učini ništa. Mogao bi promijeniti Dansku, a ne promijeni ništa. On odluči rješavati vlastitu sudbinu, a to je velika greška, koji svi činimo – obračunavamo se sa samim sobom, umjesto sa svijetom u kojem živimo, i činimo nepopravljivu grešku, objasnio je Magelli.

- Hamletu se, na kraju, sve događa slučajno, pa čak i smrt, zaključio je Magelli.

U fotogaleriji pogledajte kratku slikovnu biografiju Paola Magellija, a u nastavku donosimo snimku emisije U svom filmu u kojoj je urednica Tončica Čeljuska ugostila Paola Magellija:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!