U svom filmu: Rajko Grlić

01.02.2023.

21:30

Autor: M.Š./HRT

Rajko Grlić "U svom filmu"

Rajko Grlić "U svom filmu"

Foto: HTV / HRT

On je praški student, hrvatski redatelj i američki profesor, čovjek uz čije su filmove odrastale generacije, ovjenčan s više od stotinu najprestižnijih međunarodnih nagrada. 

Gost emisije "U svom filmu" bio je jedan od najboljih hrvatskih redatelja i scenarista - Rajko Grlić.

Čovjek koji živi na relaciji SAD - Hrvatska, kada je bio mlađi vrlo je često "letio preko bare", no u zadnje vrijeme pokušava smanjiti broj putovanja.

- Sve teže mi padaju putovanja. Znao sam po pet, šest puta ići godišnje, a sada to pokušavam svesti na jednom. Letovi su zamorni, letovi s godinama ne idu dobro, čovjeku treba jako dugo da dođe sebi.

Rajko Grlić u SAD-u je 30 godina, profesor je jednom sveučilištu u Ohiju.

- Vodim "masterclass" na postdiplomskom, pokušavam s ljudima raditi veće projekte. Radim se o studentima 30-ak godina starosti. Zadnje što sam veliko radio je prije dvije ili tri godine s četiri studenta, radili smo igrani film. To je trajalo oko tri godine, taj film je proglašen za najbolji studentski film SAD-a te su njih četvorica ušli u kinematografiju. S malim filmom se teško probiti, takvih ima oko 10 tisuća godišnje.

Rajko Grlić gostovao je u emisiji "U svom filmu"

Rajko Grlić gostovao je u emisiji "U svom filmu"

Foto: HTV / HRT

U SAD je redatelj otišao 1991., tada je bio na Fulbrightu.

- Ponudili su mi da dođem raditi, ja sam se ipak vratio, ali vidio sam kad sam se vratio da tu ne mogu puno raditi. Potom sam otišao na New York University, govori o svojoj karijeri. 

Ističe da Amerikanci "usisavaju" sve ono što vrijedi u svijetu jer su im potrebni ljudi sa znanjem.

- To je sve zaustavljeno kada je Donald Trump probao igrati svoju igru sa ksenofobijom, to je jako naštetilo sveučilištima. Negdje 30-ak posto studenata su stranci.

Ističe da već više od 20 godina odlično surađuje s Antom Tomićem i Danilom Šerbedžijom koji mu je bio đak u Ohiju. 

Cijelo gostovanje Rajka Grlića pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!