U Varaždinu potisan sporazum o suradnji nacionalnih HNK

03.05.2021.

21:46

Autor: Sara Badžek/Tamara Džebić/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Potpisivanje sporazuma intendanata nacionalnih HNK

Potpisivanje sporazuma intendanata nacionalnih HNK

Foto: HTV / HRT

Intendanti pet naših nacionalnih kazališnih kuća potpisali su u Varaždinu sporazum o suradnji, prvi takav u povijesti. Njime će publici omogućiti da uživa u scenskom i glazbenom repertoaru i drugih nacionalnih kazališta

Iz Varaždina se za Dnevnik HTV-a javila Sara Badžek koja je kazala da će ova suradnja donijeti raznolikiji program u sva naša nacionalna kazališta koji će tako biti dostupniji i publici. 


Intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević kazala joj je da je današnji dan veliki privilegij i da će sporazum podržati i publika.


- Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su rasprodane, kazala je Jakovljević.


Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč najavila je već za utorak Gogoljevog "Revizora" u izvedbi Drame zagrebačkog HNK. 


- U sljedeći nedjelju zagrebačka publika moći će vidjeti dramsku predstavu iz Varaždina "Pazi na praznine". Očekujem da ćemo sljedećih sezona u Varaždinu pokazati naše operne i baletne izvedbe i da ćemo ovu radaljinu od 80 kilometara, što se kazališta tiče učiniti što užom, što privlačnijom i što uzbudljivijom - i za publiku, ali i za umjetnike, kazala je Vrgoč.

Suradnja je nastala na inicijativu Ministarstva kulture i medija, a na potpisivanju je bila i ministrica Nina Obuljen Koržinek.


- Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike, kazala je Obuljen Koržinek. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!