01:14 / 11.07.2018.

Autor: I.S./M.Š./HRT

U velikom stilu otvoren Svjetski kongres saksofonista u Zagrebu

Gužva u Lisinskom neposredno prije svečanog koncerta otvaranja 18. Svjetskog kongresa saksofonista (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Gužva u Lisinskom neposredno prije svečanog koncerta otvaranja 18. Svjetskog kongresa saksofonista (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

U velikom stilu kao što i pristoji eminentnom skupu, u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog otvoren je Kongres koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a i svjetski poznatih saksofonista.
U Zagrebu se okupilo više od tisuću glazbenika. Počeo je Svjetski kongres saksofonista. Grad Zagreb i Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu domaćin  su jednog od najvećih muzičkih svjetskih kongresa.

U velikom stilu kao što i pristoji takvom eminentnom skupu najboljih svjetskih saksofonista, u punoj velikoj dvorani KD Vatroslav Lisinski otvoren je Kongres velikim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) i svjetski poznatih solista – saksofonista. To je skup svih zaljubljenika u saksofon, profesionalaca, amatera, rokera, džezera, proizvođača… Razmjenjuju se iskustva, slušaju nove kompozicije, kompozitori puno sudjeluju, uz put rečeno, bit će izvedeno 250 novih djela na ovom kongresu, otkrio je prof. Dragan Sremec, umjetnički direktor Kongresa.

Kao uvertira u Kongres saksofonista, odabran je, tvrdi francuski dirigent Pierre-Andre Valade, neobičan program. Večeras je to jedan vrlo poseban koncert. Izvodit ćemo četiri djela za isti instrument – saksofon, s četiri različita vrhunska svjetska solista. Vrlo je neobično ravnati takvim koncertom jer se dirigent uvijek prilagođava osobnosti solista, pa sada moram biti pomalo poput kameleona jer svaki solist ima drukčiji temperament i zato je to za mene  izazov.

Posjetitelji, uglavnom sudionici kongresa mogli su tako čuti Koncert za saksofon i veliki orkestar, Borisa Papandopula u kojem je solist bio Antonio Garcia Jorge; L'Unique trait de Pinceau, Philippea Lerouxa koji je kao solist odsvirao Claude Delangle; Leyendas/Legends for alto saxophone and orchestra, Guillerma Laga koju je izveo Arno Bornkamp te Saxophone Concerto, Johna Adamsa u izvedbi Timothya McAllistera.  

Nizozemski saksofonist Arno Bornkamp, s kojim smo razgovarali uoči njegova solističkog nastupa nije krio da se rado odaziva profesionalnim skupovima. Ja volim kongrese. Zanimljivo je susresti kolege, kompozitore, dirigente, mlade saksofoniste iz cijelog svijeta. Volimo se okupljati kako bismo slavili naš fantastični instrument.

A taj fantastični instrument, uz različite popratne sadržaje – izložbe, radionice, do 14. srpnja, s 450 različitih programa, okupirat će zagrebačke dvorane, trgove i ulice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!