U zagrebačkom HNK izveden Spartak Arama Hačaturjana

28.01.2023.

20:04

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/R.S.

Balet Spartak

Balet Spartak

Foto: HTV / HRT

Nakon nekoliko godina zagrebačka je baletna publika dočekala veliki, vizualno i plesački impozatan balet. Sinoć je u zagrebačkom HNK izveden Spartak Arama Hačaturjana u koreografiji Jirija Bubeničeka, publika je plesače, ansambl i orkestar nagradila ovacijama.


Ovacije su trajale punih deset minuta, balet Spartak nadmašio je sva očekivanja zahtjevne premijerne publike.


- Fantastičan je, stvarno, zbilja je napravljeno jako lijepo, koreografija je odlična, plesači su divni, muški skaču visoko, Japanci posebno, za HRT Dnevnik rekla je jedna od gledateljica.


- Izvrsno, izvrsno djelo, zbilja, očaran sam, komplicirano i vrlo kompleksno i izvrsno napravljeno, rekao je gledatelj. 


Spartak jedno od najpoznatijih djela Arama Hačaturjana u interpretaciji redatelja i koreografa Jirija Bubeničeka preobražen je u moderno djelo u kojemu se klasični balet pretapa s modernim elementima.


- Mnogo sam istraživao i napisao novu priču, sada je jasnija, a kako sam i dodao nekoliko likova morao sam reorganizirati glazbu. A s plesačima nisam radio samo klasičnu koreografiju kakvu poznajemo iz sovjetske verzije, nego neoklasičnu, što mi je omogućilo više slobode, kazao je Jiri Bubeniček, koreograf.


Bubeniček je u suradnji sa suprugom, dramaturginjom i kostimografkinjom Nadinom Cojocaru oslikao pobunu gladijatora, ali s naglaskom na intimne drame likova. Spartak jest izuzetno tehnički zahtjevan balet, ispričan novim baletnim jezikom.


- Spartak je izazovan, i fizički i psihički jer u njemu ima i mnogo glume. Ali nevjerojatna je energija koju sam osjetio od svih plesača. Mislim da ne bih moga otplesati Spartaka bez te divne podrške, rekla je Takuya Sumitomo, Spartak.


- Jako sam sretna, bilo je jako teško, imam par korak, liftovi, koji moraju biti jako koncentrirani, moram sve napraviti baš na točku, na muziku, sve je emocija, ali ja mislim da smo uspjeli i to jako dobro, kazala je Natalia Kosovac, Valerija. 


Balet Spartak nastao u koprodukciji riječke i zagrebačke nacionalne kuće, pokazao je ono najbolje što oba ansambla imaju za ponuditi publici. I nedvojbeno, balet o gladijatoru Spartaku vođi ustanka robova u rimskoj republici pun je pogodak koji će još dugo biti na repertoaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!