'Učenjaci drevne Kine' stižu u Klovićeve dvore

10.04.2019.

09:28

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

default error photo
Dugo je vladao zavjet šutnje oko svega onoga što nam izložba Narodnog muzeja Kine donosi: pripremala se u tišini iza zatvorenih vrata, a onda smo, ipak, uspjeli među gomilom eksponata doznati priču o samozatajnim učenjacima drevne Kine.
U Klovićevim dvorima večeras će biti otvorena velika izložba Narodnog muzeja Kine. Dugo je vladao zavjet šutnje oko svega onoga što nam izložba donosi, pripremala se u tišini iza zatvorenih vrata, a onda smo, ipak, uspjeli među gomilom eksponata doznati priču o samozatajnim učenjacima drevne Kine.

Iz Narodnog muzeja Kine u Pekingu u Zagreb je stiglo 90 izložaka, uključujući kaligrafiju, slike, keramiku, predmete od žada i bronce, tekstil i namještaj. Svi ti eksponati pričaju priču o učenjacima - elitnom sloju društva drevne Kine, njihovu životu i umjetnosti.

- Oni su bili su zaduženi za obrazovanje ljudi i prikazani su svi segmenti njihovog života i djelovanja, od konfucionizma, preko njihovog djelovanja u kulturi do razonode i slobodnog vremena, kaže kustosica Iva Sudec Andreis.

Sviranje citre, kaligrafija, slikarstvo i šah bile su neizostavne vještine učenjaka. Šah nije bio samo igra, onaj tko je u njemu bio loš osramotio bi se.

Izložba pokazuje i kako su izgledali vrlo zahtjevi ispiti koje su učenjaci morali položiti kako bi ušli u državnu službu, a budući da su bili dio društvene elite ulazak u službu bio je način kako ostvariti vlastite ideale, a najveći ideali učenjaka bili su rad na sebi, uspješan obiteljski život, upravljanje državom i održavanje mira među narodima.
Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma Naša dva naroda kulturnu su suradnju, pak, započela davnih osamdesetih godina prošloga stoljeća: Djelovanja Galerije Klovićevi dvori, kakvu publika danas poznaje, počelo je upravo 1984. godine velikom, i do sada najposjećenijom izložbom na ovim prostorima, a to je bila 'Drevna kineska kultura' koju je vidjelo oko 500 tisuća posjetitelja, podsjeća ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić.

Sve što Kina danas jest baštini iz djela i misli drevnih učenjaka čiju ćete priču o uspjehu od danas moći vidjeti u zagrebačkim Klovićevim dvorima.

Prema najavama iz protokola posjete visoke kineske delegacije Hrvatskoj, izložbu će otvoriti predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine NJ. E. Li Keqiang  i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i time obilježiti početak Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!