Uđite u 'prečac do sreće' i doživite koncentrat emocija

07.12.2021.

11:04

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

'Prečac do sreće'

'Prečac do sreće'

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Izložba 'A shortcut to happiness?' Dorje Benussi u Galeriji "Bernardo Bernardi" Pučkog otvorenog učilišta Zagreb posjetitelje zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, a ni pasivnim promatračima.

Kakav je prečac do sreće - koji istražuje darovita mlada dizajnerica Dorja Benussi, možete iskusiti izravno, ulaskom u zanimljivu instalaciju koja se bavi onim što nas možda najviše određuje - emocijama. Koliko emocije pridonose našem mentalnom zdravlju, blagostanju? Koliko mogu utjecati na dizajn i koliko sam dizajn može utjecati na emocije - samo su neka od pitanja koja otvara ova neobična izložba.

- Ova instalacija koja dosita privlači pažnju publike zapravo je materijalizacija istraživanja koje je dizajnerica vrlo temeljito uradila. Riječ je o jednoj kocki u kojoj se nalazi drugo geometrijsko tijelo a to je oktaedar. On predstavlja dijagram emocija, koje su ovdje predstavljene u svojoj povezanosti i u svojim različitim polovima, objašnjava kustosica izložbe Ksenija Foretić.

Dno pomalo kompliciranog geometrijskog tijela, kojim je predstavljen taj još kompliciraniji fenomen emocija, na poseban način intrigira posjetitelje. Riječ je o svojevrsnoj posudi s koncentriranim dijelom emocija, a to je poezija.

- Posjetitelji mogu ući u sam predmet istraživanja, ući u geometrijsko tijelo, izvući jednu karticu kao kod lutrije sreće. To je zapravo lutrija emocija. Naravno da im to neće promijeniti život, ali jednostavno mogu izvlačenjem te kartice i čitanjem tog stiha dobiti neki hint što ih može potaknuti na razmišljanje, dodaje Foretić.

Kartice sa stihovima, odnosno dio ove izložbe, posjetitelji mogu ponijeti kući, kao dio vlastite potrage za prečacem do sreće. U cijelu priču uključen je i neon - citat Lorda Byrona koji upozorava koliko smo svi podvojeni i slojeviti u osjećajima i njihovom izražavanju.

Cijeli život zapravo je potraga za srećom, posebno za prečacima do nje. Jedan od njih može biti i ova izložba koja potiče na vlastita istraživanja sreće koju uvijek, kako kaže jedna lijepa misao, određuje naš duh, a ne događaji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!