13:25 / 31.08.2018.

Autor: V.M./Hina

Ugledni njemački fotograf Jochen Lempert izlaže u Zagrebu

foto: Jochen Lempert, Bez naziva (Lycaeniden), 2018. (ljubaznošću: BQ, Berlin i ProjecteSD, Barcelona)

foto: Jochen Lempert, Bez naziva (Lycaeniden), 2018. (ljubaznošću: BQ, Berlin i ProjecteSD, Barcelona)

Foto: - / -

Aktualni dobitnik prestižne Nagrade Camera Austria za suvremenu fotografiju, njemački fotograf Jochen Lempert, prvi put izlaže svoje radove u Zagrebu, na izložbi 'Botanička kutija' koja se večeras u 19 sati otvara u Francuskom paviljonu.
Aktualni dobitnik prestižne Nagrade Camera Austria za suvremenu fotografiju, njemački fotograf Jochen Lempert, prvi put izlaže svoje radove u Zagrebu, na izložbi 'Botanička kutija' koja se večeras u 19 sati otvara u prostoru Francuskog paviljona Studentskog centra.

Pred zagrebačku publiku dolazi nakon niza izložbi diljem svijeta, od Chicaga, preko Madrida i Berlina do Osake, a predstavlja se dijelom svog prepoznatljivog opusa u kojem prevladavaju fotografije izrazito tankoćutne estetike, s motivima prirode, najavljeno je iz Ureda za fotografiju koji organizira izložbu u suradnji s Hrvatskim foto savezom i Kulturom promjene SC-a.

Prema riječima Maren Lübbke-Tidow, koja je uz Sandru Križić Roban kustosica izložbe, Lempertove fotografije i njihove konstelacije pripovijedaju o pojavnim oblicima sustava života s prirodno-znanstvenog gledišta.

Njegove fotografije ljudskih, životinjskih, biljnih i mikroorganskih oblika života, koje se samo površno gledano doimaju kao fotografije koje graniče sa znanstvenom fotografijom, istodobno otkrivaju poetsku dubinu koja proizlazi iz njegove samosvijesti kao vizualnog umjetnika te njegova eksperimentalnog pristupa,  stoji u najavi izložbe.

Sandra Križić Roban je ocijenila kako umjetnikov slikovni diskurs promatračima njegovih djela pomaže prepoznati prirodu u njezinim ponekad začudnim oblicima i mjestima na kojima je možda ne tražimo ili očekujemo.

Jochen Lempert rođen je 1958. u Moersu, a živi i radi u Hamburgu. Od 1980. do 1988. je studirao biologiju na Sveučilištu u Bonnu, nakon čega se pridružio umjetničkoj skupini Schmelzdahin.

Obrazovan za biologa, Lempert je ranih devedesetih počeo s izradom umjetničkih fotografija životinja, bilja i prirodnih fenomena, u kojima se očituje jedinstven spoj poetskog senzibiliteta i istraživačke radoznalosti. Objavio je više umjetničkih monografija.

Njegova  zagrebačka izložba bit će otvorena do 19. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!