10:36 / 14.09.2021.

Autor: Sanda Dičak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Potencijalni Nobelovac Cercas oduševio dubrovačku publiku

Javier Cercas

Javier Cercas

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Jedan od najuglednijih španjolskih i svjetskih pisaca Javier Cercas, čiji je najpoznatiji roman "Salaminski vojnici" preveden na četrdeset jezika, bio je gost dubrovačke dionice Festivala svjetske književnosti.

Cercas je oduševio dubrovačku publiku na tribini "Razotkrivanje", a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Cercas je govorio o svojim romanima, španjolskom građanskom ratu kao bolnom trenutku prošlosti i posljedicama u sadašnjosti - nacionalnom populizmu koji je zamijenio fašizam.


- Javier Cercas je autor niza brilijantnih romana dobitnik svih važnijih španjolskih i europskih nagrada jedan od ozbiljnijih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, ističe Seid Serdarević, direktor Festivala svjetske književnosti.


Izdavačka kuća Fraktura prevela je na hrvatski i izdala gotovo sve njegove romane, a na ovoj večeri predstavljeni su romani "Vladar sjena" i upravo objavljena "Terra Alta".


- Pisac uvijek piše o istoj temi jer ti si to što jesi i imaš svoje opsesije, ja govorim o tome kako je prošlost uvijek sadašnjost, pišem o tome tko su junaci, što znači biti moralan, rekao je Cercas.


Za svoj posljednji roman "Terra Alta"  reći će da je triler, kaže - zapravo su svi njegovi romani na neki način trileri:


- U smislu da uvijek postoji enigma, a u ovom posljednjem romanu to je očitije jer je glavni lik policajac i pokušava riješiti zločin, zaključio je Cercas.


Ono što on pokušava u svojim romanima je otkriti kompleksnost ljudskog života. Za njega je književnost zadovoljstvo i zato kad sretne nekoga koga ona ne zanima, izražava mu sućut jer se lišava velikog užitka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!