11:12 / 13.09.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

'Uključene, aktivne, svjesne' – žene u fokusu 10. Organa vida

-

-

Foto: - / -

Festival 'Organ vida' u ovo doba godine Zagreb pretvara u svjetsku fotografsku metropolu. Guardian ga je uvrstio među 5 najvažnijih svjetskih fotografskih festivala, a u fokusu ovogodišnjeg programa su žene.
Festival 'Organ vida' u ovo doba godine Zagreb pretvara u svjetsku fotografsku metropolu.

The Guardian ga je uvrstio među 5 najvažnijih svjetskih fotografskih festivala pa evo prigode da do kraja rujna uživate u toj vrsti umjetnosti koju na čak 17 zagrebačkih lokacija obogaćuju gostovanja autora iz cijeloga svijeta, a u njihovu su fokusu žene.

Uz krilaticu 'Uključene, aktivne, svjesne' organizatori su željeli sagledati današnji položaj žena u svijetu. Fotografski medij i dalje je snažna karika u borbi za njihova prava. Tako ove godine na festivalu sudjeluju većinom fotografkinje. Jedna je od njih i Julia Fullerton Batten koja daje novu perspektivu seksualne industrije.

Ovo je drukčiji pogled na seksualne radnice. Prikazujem porno zvijezde, plesačice i striptizete u pozitivnom svjetlu. Ovdje je riječ o obrazovanim ženama koje su svjesno odlučile pretvoriti svoje tijelo u sredstvo za rad,  objašnjava fotografkinja Julia Fullerton-Batten.
Počeo je 10. jubilarni festival fotografije 'Organ vida' Ovoliki broj autorica na jednome mjestu lako prelazi granice umjetnosti i pomaže oblikovati i političke stavove. Zanimljivo je vidjeti fotografkinje koje se bave širokim spektrom današnjih političkih tema o kojima je važno razgovarati,  komentira fotografkinja Emma Bowkett.

Slično razmišlja i fotografkinja Nina Mangalanayagam, koja posebno ističe ovogodišnji tematski fokus festivala: Ovo je važna inicijativa jer danas imamo mnogo studentica fotografije koje se nemaju priliku predstaviti na ovako velikim i važnim izložbama jer industrijom i dalje dominiraju muškarci.
Jelenine nove samoće U svojih deset izdanja 'Organ vida' prerastao je u svjetski priznat festival koji okuplja etablirane autore, i – što je još važnije - pomaže našim mladim fotografima koji traže mjesto na zahtjevnom tržištu među jakom globalnom konkurencijom.

Mislim da pomažemo scenu prvenstveno zato što dovodimo veliki broj stranih mentora, stručnjaka, fotografa i umjetnika, koje mogu upoznati i međusobno si pokazati svoje 'portfolije',  smatra umjetnička ravnateljica festivala Marina Paulenka.

Osim izložaba, festival nudi i konferenciju, tematske panele te radionice koji redovito pobuđuju golem interes.

Organ vida svoja vrata zatvara 30. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!