Ukoričena je Strossmayerova zbirka starih majstora

29.05.2018.

11:35

Autor: V.M./I.S./HRT

Borivoj Popovčak

Borivoj Popovčak

Foto: - / -

U HAZU-u je predstavljena knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora", koja na 440 stranica donosi rezultate istraživanja i okolnosti nabave 250 umjetnina iz zbirke biskupa Strossmayera.
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) je predstavljena knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora".

Na 440 stranica izdanje donosi rezultate istraživanja i okolnosti nabave 250 umjetnina iz zbirke biskupa Strossmayera. Bio je to početak formiranja današnje Strossmayerove galerije starih majstora u kojoj je oko 3000 umjetnina.

Kako je biskup Strossmayer stvarajući zbirku diljem Europe kupovao slike, s kim je pregovarao, s kim se dopisivao – knjiga donosi obilje dokumentacije o povijesti zbirke i samim umjetninama, a tu su i začuđujuća otkrića, poput ovoga o djelu ranorenesansnog majstora fra Angelica, koje je u nekom trenutku, prije dolaska u Zagreb, završilo u dječjim rukama.

Oni su se s tom slikom igrali, služila im je kao reket, a danas je ta slika procijenjena na 2 milijuna eura,  otkriva upravitelj Strossmayerove galerije Borivoj Popovčak.

Knjiga "Strossmayerova zbirka starih majstora" plod je i povjesničarsko-umjetničkog i historiografskog znanstvenog istraživanja. Prvenstveno smo istraživale arhivsku korespondenciju biskupa Strossmayera s njegovim posrednicima za nabavu umjetnina,  kaže jedna od autorica knjige dr. sc. Iva Pasini Tržec.

Osnovni tijek je sazrijevanje i razvijanje Strossmayerove ideje o kolekcionarstvu uopće, a na temelju njegove suradnje s brojnim suradnicima koji su za njega kupovali umjetnine u velikim europskim središtima,  ističe koautorica knjige dr. sc. Ljerka Dulibić.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić napominje da je novost ove knjige to što ona opisuje na koji se je način gradila zbirka: Mi saznajemo sve o Strossmayeru i o tome dobu. To je više povijesno djelo koje prikazuje odnose u hrvatskom društvu,  rekao je Kusić.

Djela zbirke i stilski su analizirana pa je knjiga i pouzdan katalog umjetnina koje je prikupio biskup Strossmayer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!