Ukrajinski film "Klondike" važan je podsjetnik da je rat davno počeo

16.08.2022.

12:42

Autor: Hina/HRT

Marina Er Gorbač

Marina Er Gorbač

Foto: Annette Riedl / DPA/PIXSELL

Ukrajinska kinematografija dokazala je svoju vitalnost i u ratnim vremenima izvrsnim filmom "Klondike" koji je u utorak prikazan u okviru natjecateljskog programa 28. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Film ukrajinsko-turske koprodukcije u režiji mlade Marine Er Gorbač donosi dramatičnu priču o zbivanjima u Donjecku 2014. godine kada su tamo proruski separatisti oborili malezijski putnički zrakoplov na liniji između Amsterdama i Kuala Lumpura prouzročivši smrt više od 280 putnika i članova posade.


Ta je tragedija prikazana kroz prizmu obitelji u zabačenom selu koja pokušava preživjeti ratne strahote rastrzana brutalnim okruženjem i traumatičnim uzajamnim odnosima. Središnji lik je mlada žena koja kroz sve te traume prolazi u visokom stupnju trudnoće dok se njen muž i brat sukobljavaju zbog rata i politike.


Tu je ulogu izvrsno odigrala mlada ukrajinska gumica Oksana Čerkasina.


Redateljica Gorbač kazala je nakon projekcije kako joj je zamisao bila ne dopustiti da jedna velika tragedija naprosto bude zaboravljena, tim prije jer tek sada svi govore o ratu u Ukrajini iako je on davno počeo. Realizacija zamisli o ekranizaciji rušenja malezijskog zrakoplova zapravo je počela 2016. godine no dovršena je tek sada ali zbog nastavka ukrajinske ratne drame ta je priča samo dobila na aktualnosti.


- Taj je rat počeo prije osam godina no na to nitko nije obraćao pozornost, kaže Gorbač.


Neobični naslov filma, kako je pojasnila, ocrtava upravo ratni kontekst s tim da u ovom slučaju umjesto zlatonosne kanadske rijeke odnosno "puta ka zlatu" znači "put ka ratu".


Priznala je kako je na nju posebice utjecao film "Grbavica" redateljice Jasmile Žbanić u kojemu je ona na dojmljiv i posebni način ocrtala svu brutalnost rata vođenog u BiH od 1992. do 1995. godine.


Organizatori SFF-a ove su godine po prvi puta uvrstili Ukrajinu među države iz kojih se mogu nominirati filmovi za nagrade najveće regionalne filmske smotre a "Klondike" je svojom kvalitetom potvrdio kako je to bila potpuno opravdana odluka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!