19:20 / 15.11.2018.

Autor: V.M./B.K./I.H./HRT

Ukrajinski redatelj i pisac Oleg Sencov u kući živih mrtvaca

Oleg Sencov

Oleg Sencov

Foto: - / -

U kući živih mrtvaca, kako je uzništvo u Sibiru opisao Dostojevski, od godine 2015. stanuje ukrajinski redatelj i pisac Oleg Sencov, o kojem je snimljen dokumentarni film kafkijanskog naziva 'Proces/Rusija protiv Olega Sencova'.
Svejedno radi li se o jednom danu - onom Ivana Denisoviča, ili o sedam tisuća dana – onih Karla Štajnera, na spomen da je netko proveo i sekundu svog života u Sibiru, sledi nam se krv u žilama.

Zastrašujuće debeli sibirski imenik mogao bi se napisati kad bi se počele navoditi sve sudbine sibirskih zatvorenika, od posve anonimnih, do svjetski slavnih.

U toj kući živih mrtvaca, kako je uzništvo u Sibiru opisao Dostojevski, od godine 2015. stanuje i ukrajinski redatelj i pisac Oleg Sencov. On nije osuđen zato što je imao drukčije mišljenje o aneksiji Krima – kako je njegovu 20-godišnju kaznu obrazložio Vladimir Putin, nego zato što je planirao teroristički napad. I slučaj zatvoren.

Za razliku od oligarha Mihaila Hodorkovskog, koji je nakon 10-godišnjeg zatočeništva u Sibiru, 2013. pomilovan, pretpostavlja se samo zato da njegov slučaj ne bi ugrozio Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju, Oleg Sencov nije imao tu sreću da ga se, bez obzira na međunarodne pritiske, oslobodi prije još jednog velikog sportskog događaja - ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Stoga nam, dok Oleg Sencov čami šest tisuća kilometara daleko od svog doma, ne preostaje ništa drugo nego da pogledamo dokumentarni film o njegovu suđenju koji je, zahvaljujući Hrvatskome PEN centru, bio u zagrebačkoj Booksi prikazan jučer, na Međunarodni dan pisaca u zatvoru.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture, u kojoj sudjeluju Askold Kurov, dokumentarist i prijatelj Olega Sencova, koji je prikupio materijal za dokumentarni film kafkijanskog naziva 'Proces/Rusija protiv Olega Sencova' te Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog P.E.N. Centra.

Emisiju Pola ure kulture možete pratiti srijedom na HRT1 te i na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!