Ukrali "Naše malo misto" i kolorizirali ga: Ovo je zločin nad kvalitetom te serije

30.09.2021.

20:12

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Renato Kunić, v.d. ravnatelja HRT-a

Renato Kunić, v.d. ravnatelja HRT-a

Foto: HTV / HRT

HRT-ova serija "Naše malo misto" samo je jedan u nizu primjera krađe autorskog rada. Našu kultnu seriju netko je neovlašteno preuzeo i kolorizirao pa se na YouTubeu mogla naći inačica u boji, protivno svim autorskim pravima, ali i originalnoj ideji onih koji su seriju stvorili. 

Kultna serija "Naše malo misto" i nakon pola stoljeća privlači gledatelje. Nažalost, pošasti internetskih krađa i piratstva nisu odoljeli pojedinci koji, ne samo da neovlašteno objavljuju seriju, nego su je i kolorizirali.

- Serija ima svoje autore i vlasnike i ne možete neovlašteno bilo što stavljati. Ovi pokušaji koloriranja bilo čega što je snimano u crno-bijeloj tehnici su zločin nad kvalitetom te serije. Morate znati da je i snimatelj koji mene sad snima i režiser svjestan da li snima u crno-bijelom formatu. Dakle, neke parametre snimatelj ima u glavi, istaknuo je v.d, ravnatelja HRT-a Renato Kunić

Autorska prava ima Marin Marušić, sin redatelja Danijela Marušića koji nam otkriva da se još uoči snimanja serije raspravljalo o tehnici u boji.

- To je predlagao bard direktor fotografije hrvatskog snimateljskog posla gospodin Branko, međutim od toga se odustalo, ističe producent Marin Marušić. 

Zato je ovaj pokušaj i zadiranje u moralno pravo. 

- Naši sudovi su jako skloni zaštiti moralnih autorskih prava i ovdje se sasvim sigurno dogodila velika i teška povreda autorskih moralnih prava ako se koloriziranje dogodilo bez znanja i odobrenja autora, ističe Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

HRT je od YouTubea zatražio hitno uklanjanje neovlašteno objavljenih epizoda, a ljubitelji te kultne serije ovih je dana mogu gledati subotom, i to u vrhunskoj kvaliteti.

- Televizijska serija "Naše malo misto" je kompletno restaurirana, prvih šest epizoda 2002., ostalih sedam epizoda 2004. godine, dodaje Marušić. 

Kako i sam naziv kaže - malo je misto naše, ali naše je za gledanje, prepričavanje, uživanje. Nikako za neovlašteno uzimanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!