09:23 / 10.11.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Umjesto Interlibera: sajamski popusti sele u knjižare

-

-

Foto: - / -

'Knjiga svima i svuda’ naziv je programa kojim je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na odgađanje ovogodišnjeg Interlibera - sajamski popusti ove se godine sele u knjižare u cijeloj Hrvatskoj.
'Knjiga svima i svuda’ naziv je programa kojim je Zajednica nakladnika i knjižara odgovorila na odgađanje ovogodišnjeg Interlibera - sajamski popusti ove se godine sele u knjižare u cijeloj Hrvatskoj.

- Novi termin Interlibera: 23. do 28. ožujka 2021.
- Umjesto Interlibera kreće 'Knjiga svuda i svima’ - online i na HTV3
- Knjiga svima i svuda 2020.

Nakladnicima će odgoda sajma biti nenadoknadiv gubitak jer dobro je poznato da neki na Interliberu ostvaruju i do 30% godišnjih prihoda, no sajam će svoju alternativnu inačicu, pod nazivom ‘Knjiga svima i svuda’, imati na tri platforme.

- 126 knjižara diljem Hrvatske ima ono zbog čega su čitatelji i dolazili na Interliber - sajamske popuste. Osim toga postoji web stranica koja objedinjuje web shopove nakladnika, dakle nudi jednostavnije pretraživanje onoga što je zanimljivo, novo i recentno, ističe Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.Popusti i programi u knjižarama; pop-up sajam na velesajmu

Za ponudu novih i recentnih naslova nakladnici su se pripremali cijelu godinu, pa se nadaju da će ih čitatelji nagraditi dolaskom u knjižaru, jer otkazivanjem Interlibera mnogi gube znatan dio godišnjeg prihoda.

- Može se zamisliti da je kriza šansa, a ovdje je velika šansa da se deprovincijalizira kulturna Hrvatska. To znači da svaki veći grad u Hrvatskoj ima svoj Interliber, Interliber u knjižarama, komentira Ante Žužul, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige.

Glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević najavljuje bogat program u njihovoj knjižari: Svaki dan će barem jedan urednik biti ovdje u knjižari, kako bi mogao dati preporuke. Snimili smo čitav niz videonajava za naše novitete koje će se emitirati putem naših on line platformi, kaže Serdarević.

Iako je Interliber odgođen, na Zagrebačkom velesajmu je ipak 'niknula' knjižara – sajam Mozaik knjige na kojem se nude i izdanja drugih izdavača poput Buybook, Fokus, Ljevak, Profil, VBZ i Znanje.

- Danas, u utorak, krećemo s novom pop-up knjižarom na Zagrebačkom velesajmu, baš kao što smo radili i preko ljeta na istoj lokaciji u paviljonu 7A. Ne moram reći da će odgađanje Interlibera ostaviti teške posljedice na sve, tako da se evo borimo koliko možemo, kaže Marko Hadjur iz Mozaik knjige s kojim se jutros na Zagrebačkom velesajmu družila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Interliber na HTV-u

Programski dio pod nazivom 'premium program', u kojem su renomirani urednici ugostili neke od hrvatskih pisaca po svojem izboru, bit će prikazan na HTV 3. Tijekom cijelog tjedna prikazujemo ciklus emisija bogat informacijama o aktualnim izdanjima, sadržajima knjiga i drugim zanimljivostima koje uvijek najbolje doznajemo iz razgovora sa samim autorima.

Ciklus TV emisija, koji prikazujemo svaki dan u večernjem terminu na HTV3,  za HRT proizvodi produkcija Antitalent, program su osmislili Ivica Prtenjača, Kruno Lokotar i Sanja Baković, a u uvodnoj emisiji o programu 'Knjiga svima i svida' govorili su Mišo Nejašmić iz Zajednice nakladnika i knjižara i njezin predsjednik Slavko Kozina - pogledajte snimku emisije:

Cijeli projekt svesrdno je poduprlo i Ministarstvo kulture i medija: Mi smo 650 tisuća kuna osigurali Zajednici nakladnika i knjižara za domaće i inozemne sajmove. Sva su ta sredstva zadržana u Zajednici kako bi se potaknule aktivnosti u Hrvatskoj, napominje ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Iako će neposredni kontakt pisaca i čitatelja ove godine izostati, sajamski je popust, čini se, odličan, već provjereni mamac za čitatelje diljem zemlje.

- Odlična stvar, obožavam knjige, kupujem svaki mjesec barem jednu; rijetko kad sam išla na Interliber nisam imala vremena, ali uglavnom kupujem knjige preko interneta, već sam počela gledati akcije; pogledat ću što se nudi, možda nešto od stručne literature, beletristike, što je novo, svakako bih iskoristila popuste, dojmovi su nekih od čitateljica i čitatelja.

Koliko je knjiga od esencijalne važnosti čovjeku, pokazalo se u mnogim krizama, pa i u ovoj, koja nam je, mijenjajući naš život, otkrila i neke nove putove na kojima je knjigu gotovo nemoguće zaobići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!