18:08 / 30.03.2020.

Autor: V.M./HRT

Umjesto izložbe Miljenka Domijana - video prezentacija

Miljenko Domijan: iz ciklusa 'Lubenice za dušu'

Miljenko Domijan: iz ciklusa 'Lubenice za dušu'

Foto: - / -

Galerija Klovićevi dvori namjerevala je izložiti umjetničke fotografije konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Termin izložbe bit će objavljen naknadno, no video prezentacija se može pogledati već sada.
Galerija Klovićevi dvori priprema izložbeni projekt koji će prikazati umjetničke fotografije našeg cijenjenog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana. Termin izložbe 'Od oka k srcu - biljezi sjećanja' bit će objavljen naknadno, no video prezentacija se može pogledati već sada.

Kustosica izložbe Valentina Galović ističe da je Miljenko Domijan aktivno djelovao na zaštiti i obnovi hrvatske kulturne baštine obnašajući dužnosti ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, zatim glavnog konzervatora Republike Hrvatske, pomoćnika ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednika Nacionalne komisije ICOMOS-a.

Izložba dakako nije otvorena, no njezin mali dio Klovićevi dvori nude u virtualnom obliku, a samo za Vijesti iz kulture, s Raba se javio autor fotografija Miljenko Domijan:

- Kao što reče veliki njemački filozof i estetičar Walter Benjamin, neke stvari kao da izlaze iz fotografije, a ja sam ih samo kroz cijeli život bilježio, kroz devet tema u rasponu od 50 godina. Ja se nadam da ću to zadovoljstvo bilježenja ljepote podijeliti sa svima, poručio je Domijan.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Za sebe govori kako je ‘konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše’, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.

- Na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori nastojali smo objediniti njegova dosadašnja ostvarenja, pa ćemo tako pokazati ranije izlagane cikluse fotografija Anima et Corpus (Muzej Mimara, 2008.), Bukovačka priča – fotozapisi iz 1974. godine (izlagane u Etnografskom muzeju Split 2010. godine), Terra Toscana (Muzej Mimara, 2011.), Mare Morlacco (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2013.), Pariški zapisi i flanerije (Studio Moderne Galerije ‘Josip Račić’, Zagreb, 2015.), Kraške ljepotice Zadarske županije (Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, 2015.), te fotografije iz ciklusa Lubenice za dušu (Creski muzej, 2019.), još neizlagan ciklus fotografija Armenia Sacra (2013.) te fotografije i crteže iz nedavno objavljene monografije Dvije obale (2019.) , napominje kustosica Valentina Galović u uvodnom tekstu.

Pogledajte video prezentaciju izložbe koja je trebala biti otvorena 26. ožujka, no zbog aktualnih okolnosti do daljnjega je odgođena:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!