Umjetnički paviljon obilježio godišnjicu potresa izložbom Iris Lobaš Kukavičić

22.03.2022.

20:41

Autor: T.V./HRT/Hina

Pop-up izložba Odakle dolazimo?, Sto smo mi?, Kamo idemo?

Pop-up izložba Odakle dolazimo?, Sto smo mi?, Kamo idemo?

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Umjetnički paviljon u Zagrebu obilježio je drugu godišnjicu zagrebačkog potresa izložbom Iris Lobaš Kukavičić koja predstavlja ambijentalnu instalaciju "Odakle dolazimo? Što smo mi? Kamo idemo?" koja će se projicirati na pročelju zgrade.

Multimedijska videoinstalacija "Odakle dolazimo? Što smo mi? Kamo idemo?" svojevrsna je refleksija i poticaj masovne kolektivne svijesti i preispitivanja vlastitog identiteta u aktualnom vremenu.

Rad se sastoji od 12 stiliziranih drvenih figura koje su animirane te videoradom postavljene u suodnos s glazbom Srđana Berdovića Yamato uta/Pjesma Japana, koju izvode japanske perkusionistice, Fujii trio.

Kratki videorad najprije upućuje na vrijeme zatvorenosti i osame, no s intenziviranjem tempa glazbe nastaje "mravinjak koji aludira na posvemašnje ludilo i neizvjesnost današnjice. "Instalacija ne nudi odgovore, nego nastoji potaknuti promatrača na introspekciju i traženje odgovora unutar vlastitog bića".

Po riječima Anite Ruso Brečić, naizgled neoštećeno pročelje Umjetničkog paviljona krije vrlo oštećenu unutrašnjost čija će obnova dugo potrajati, a umjetnica ga pretvara u monumentalno platno za animirani film čiji akteri naizgled isijavaju nadu i optimizam prema obližnjim ulicama i njihovim šetačima. Kako je ustvrdila u predgovoru, projekcija figura čiji pokreti prate uzlazeći ritam skladbe ničim ne odgovara osjećajima razočaranja, nemoći i tuge s kojima se čovječanstvo hrva posljednje dvije godine, već je riječ o plesu čija živost djeluje kao sveobuhvatni iscjeljujući odgovor na sve što je ispisano tragičnim jezikom stradanja i patnje.

- Međutim, posvetimo li im malo više vremena otkrivamo da u određenom trenutku oni postaju dijelom ludila u kojem živimo, otimaju se kontroli kao lutke na koncima na kojima je netko odlučio izbaciti svu frustraciju. Kao da u pozadini infantilnog naivnog smijeha čujemo odzvanjanje ciničnog grohota koji izaziva duboku nelagodu, zaključila je.

Iris Lobaš Kukavičić (1976., Dubrovnik) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, magistrirala 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Mostaru, gdje je obranila i doktorsku disertaciju. Radi na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Postavila je više javnih skulptura u zemlji i inozemstvu i imala dvadeset samostalnih izložbi i niz grupnih izložbi.

Njezina izložba bit će otvorena do 27. ožujka.

Riječ je o prvoj ovogodišnjoj izložbi iz ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona koji se održava drugu godinu zaredom, a pokrenut je nakon zatvaranja izložbenog prostora zbog oštećenja nastalih u potresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!