20:02 / 14.03.2018.

Autor: T.V./A.T./HRT

Umjetničko-istraživački projekt Dubrovačkih ljetnih igara i ADU Zagreb

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Foto: - / -

Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu započinju s umjetničko-istraživačkim projektom temeljenim na pirnim dramama dubrovačkih renesansnih pisaca.
Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu započinju s umjetničko-istraživačkim projektom temeljenim na pirnim dramama dubrovačkih renesansnih pisaca. Projekt će rezultirati premijernim izvedbama novih pirnih tekstova na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Studenti odsjeka glume, dramaturgije, režije, produkcije i plesa te mladi redatelji tijekom drugog semestra na ADU u Zagrebu pratit će predavanja stručnjaka iz područja kazališta, povijesti umjetnosti, kroatistike, kulturalne antropologije i etnologije te istraživati povijesne i teatrološke zabilješke o renesansnom kazalištu u Dubrovniku. Naglasak će biti na osobitostima pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, lokalitetima, kontekstu i okolnostima nastanka i izvedbi pirnih drama iz opusa Marina Držića i Nikole Nalješkovića te drugih autora iz razdoblja renesanse. Nadalje, proučavat će se povijest izvedbi renesansnih pirnih komada s fokusom na produkcije nastale na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tijekom druge faze projekta studenti će istraživati koje se ideje izvedbe privatnosti njeguju u suvremenom Dubrovniku, koji tragovi složenih antropološko-teatroloških pirnih običaja postoje u mikrozajednici Grada danas te mogu li oni postati područje nekih novih izvedbi pirnih običaja. Istraživanje će uključiti građane Dubrovnika te arhivske materijale.  Projekt će biti finaliziran izvedbama novih pirnih tekstova, nastalih na podlozi renesansnih pirnih komedija i recentnih svadbenih običaja Dubrovnika, pod nazivom Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama 1., 2. i 3. kolovoza u prostorima tvrđave Minčeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!