Umjetnik Jarosław Kozłowski reciklira vijesti

26.05.2021.

15:27

Autor: Hina/V.M.

Jarosław Kozłowski

Jarosław Kozłowski

Foto: MSU / HRT

Izložba "Reciklirane vijesti" poljskog umjetnika Jarosława Kozłowskog, koja se otvara u utorak, 1. lipnja u MSU galeriji, sa stotinama novinskih stranica iz cijelog svijeta prekrivenih nanosima akvarela tematizira medije i razlike između vijesti i njezine prezentacije.

Iz MSU-a su najavili da će autor u okviru izložbe, koja je njegov dugoročni projekt usmjeren na politiku i kritiku informativnih medija, održati i prezentaciju "O slikarstvu i politici".


- Vijesti se najčešće recikliraju, a brzina kojom se šire informacije obrnuto je razmjerna njihovoj pouzdanosti, ističe se u najavi.


Po riječima autora izložbe, Mareka Wasilewskog, Kozłowski spada među najizrazitije predstavnike poljske konceptualne umjetnosti, iznimno je svestran umjetnik te se u praksi koristi medijima poput crteža, instalacija, umjetničkih knjiga, fotografija i performansa.

Jarosław Kozłowski

Jarosław Kozłowski

Foto: MSU / HRT

- Umjetnik upotrebljava novine objavljene na raznim jezicima u raznim zemljama, čije stranice premazuje vodenom bojom tako da, osim malih dijelova članaka, sadržaj postaje nevidljiv, objasnio je u svom eseju, dodavši da je dosad prebojao više od tri tisuće novinskih stranica, a 'utopijski plan' mu je da ih prekrije sve.


Pritom je kompozicija koju tako stvara na zidovima galerije u potpunosti estetski znak podložan načelima slaganja boja. 


- S obzirom na ideološke i političke razlike među publikacijama koje upotrebljava, umjetnik na ovaj način postiže određeni stupanj ironije, dodao je.

Jarosław Kozłowski

Jarosław Kozłowski

Foto: MSU / HRT

Wasilewski kaže da napuštanje ideje o postojanju pouzdanih vijesti ima dugu povijesnu tradiciju, ali dovodi i do određenih etičkih i političkih posljedica, a danas se u mnogim zemljama novinske agencije, novine, televizija i internetski izvori specijaliziraju za proizvodnju propagande, lažnih vijesti i namjerno zamagljivanje stvarnosti.


- Izgleda da se Kozłowski, dok premazuje čitave stranice novina i onemogućava njihovo čitanje, s ironijom poziva na ovaj fenomen, zaključio je.


Sam umjetnik objasnio je kako je taj ciklus zapis o njegovu osobnom otporu medijskoj indoktrinaciji. 


- Kada dopuštamo da nas zavara medijska retorika, doživljavamo posredovani svijet. U Recikliranim vijestima nastojim se distancirati i neutralizirati te manipulacije, ustvrdio je.

Jarosław Kozłowski

Jarosław Kozłowski

Foto: MSU / HRT

Jarosław Kozłowski diplomirao je 1969. godine na Državnoj višoj školi likovnih umjetnosti u Poznanju. Od 1981. do 1987. bio je i njezin rektor. Predavao je u Oslu, Amsterdamu, Lusaki, a 1971. s Andrzejem Kostołowskim osnovao je međunarodnu umjetničku mrežu NET koja je povezivala umjetnike na suprotnim stranama željezne zavjese.


Dosad je imao više od stotinu samostalnih izložbi, sudjelovao na najprestižnijim skupnim manifestacijama, a radovi su mu predstavljani diljem svijeta, od Londona i Varšave do New Yorka i Stockholma.


Izložba se održava u sklopu suradnje Gradske galerije Arsenał u Poznanju i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Kustosica izložbe je Kristina Bonjeković Stojković.


Izložba Ratka Petrića produžena do 13. lipnja


MSU je izvijestio i da se izložba "Baciti istinu u lice!" retrospektiva Ratka Petrića, zbog velikog interesa produžuje se do 13. lipnja, a prati ju i bogati popratni program te stručna vodstva subotom.


Među ostalim, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić i kustosica Koraljka Alavanja održat će 26. svibnja u 18 sati predavanje "Biti prisutan ili izumrijeti kao dinosaur", na temu Petrićeve zamisli da se javni prostor humanizira postavljenjem skulptura, te da djela žive među ljudima, a ne u izolaciji ateljea.


Zainteresirani se mogu prijaviti i za sudjelovanje u edukativnom programu za odrasle (16+) "Od negativa do kopije" u kojem se iz fotografskih negativa Ratka Petrića polaznici uče izrađivati klasične fotografije analognim postupkom u tamnoj komori pod vodstvom fotografa Darka Bavoljaka.


Za 9. lipnja najavljeno je predavanje Lovorke Magaš Bilandžić, autorice dionice izložbe o Petrićevom grafičkom dizajnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!