10:28 / 17.12.2018.

Autor: HRT

Umjetnik pokazao da "banana možda ne voli da ju se guli"

-

-

Foto: - / -

Navid Navab umjetnik je iz Irana i Kanade. Njegov je umjetnički rad uvijek bio povezan uz tehnologiju i naprave.
Navid Navab umjetnik je iz Irana i Kanade. Njegov je umjetnički rad uvijek bio povezan uz tehnologiju i naprave. "Ne koristim tehnologiju nego kritički promatram njezin odnos prema društvu. Ono što ja pokušavam prikazati izaziva određene halucinacije u iskustvu, kao da ste na tripu", rekao je pa demonstrirao u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" - na banani.

Bananom se, objasnio je, poslužio kako bi dokazao da bilo što može dobiti novi potencijal, novo značenje - pa tako i obična banana ili kuglica za bor. "Možda banana ne voli da ju se guli", demonstrirao je dok je banana puštala zvuk uz pomoć tehnologije.

Navid Navab u Zagrebu je zbog šestog izdanja festivala "Device art", koji započinje njegovom središnjom izložbom "Strojevi nisu sami", a koja će se otvoriti sutra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 19 sati.

O robotici u umjetnosti za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su i Josipa Vukelić, producentica festivala te kustos festivala Zhang Ga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!