17:05 / 20.12.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

Umjetnine u Laubi: od 200 do 10 tisuća eura

-

-

Foto: - / -

Zagrebačka Lauba četiri je dana ciljano bila i kuća za kolekcionare umjetnina i one koji si mogu priuštiti da pod bor stave vrijedno umjetničko djelo. Na prodajnoj izložbi ‘Kolektart’ cijene umjetnina kretale su se od 200 do 10 tisuća eura.
Zagrebačka Lauba, kuća za ljude i umjetnost, četiri je dana ciljano bila i kuća za kolekcionare umjetnina i one koji si mogu priuštiti da pod bor stave vrijedno umjetničko djelo. Na prodajnoj izložbi ‘Kolektart’ cijene umjetnina kretale su se od 200 do 10 tisuća eura.

Posljednjeg dana prošlotjedne prodajne izložbe 'Kolektart' i u Laubi je zavladalo zatišje jer kupci su se ‘ispucali’ tijekom prethodna tri dana. Izbor im nije bio jednostavan budući da im je ponuđeno više od pedeset djela uglednih hrvatskih umjenika.

Ponuđena su bila djela Ujević-Galetović, Sedera, Korkuta, Kožula, dvojca Tarwuk, Tadića, Eškinje, Bakića, i kao posebnost, djela ‘gorgonaša’ Miljenka Horvata, čiji su neki radovi prvi put izloženi u Hrvatskoj.

- Prodano je više od dvadeset radova i zapravo Lauba nastavlja s prodajom tih radova i dalje. Izložba je bila samo prilika da ih javnost vidi, ali inače se ti radovi svakog dana mogu vidjeti u našem prodajnom fundusu, napominje kustosica Jasmina Šarić.

Kristian Kožul prodao je dva svoja djela i ne krije zadovoljstvo tim potezom Laube: Mislim da je to jedan lijepi pravac u kojem se može kretati formiranje nekog tržišta umjetnina u Hrvatskoj koje je sad bilo osuđeno na nekakvu netransparentnost, zakulisne dogovore i nepostojanje jasnih cijena. Ovdje se, pak, radi transparentno i sve funkcionira, komentira akademski kipar Kožul.

Akademik Đuro Seder izložio je nekoliko svojih djela: Mi nemamo pravog galerizma. Kličko se sjetio, s obzirom na to da ima taj prekrasan prostor, tu Laubu koja je za Zagreb nešto fenomenalno, da nešto napravi. To je otvoreno tržište, neka umjetnici pokažu svoje artefakte, ne mora se odmah kupiti, neka bude izloženo, a ako se i dogodi da se nešto proda, dakle, fala Bogu, smatra akademik Seder.

Pa je, 'fala Bogu', i u prvom naletu prodano dvadesetak djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!