17:06 / 09.10.2018.

Autor: V.M./Ž.V./HRT

Umjetnost preživljavanja na 40. Splitskom salonu

Vice Tomasović

Vice Tomasović

Foto: - / -

U Galeriji umjetnina izložbom 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost' Splitski salon istražuje mogu li umjetnici preživjeti - doslovno i u umjetničkom smislu.
U Galeriji umjetnina izložbom 'Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost' otvoren je 40. Splitski salon koji istražuje mogu li umjetnici preživjeti - doslovno i u umjetničkom smislu.

Pod motom 'Umjetnost preživljavanja' organizatori se pitaju i, trima izložbama traže odgovore na pitanje: kako i mogu li umjetnici, a nude i rješenje - potaknuti kolekcionarstvo, odnosno kupnju umjetnina suvremenih umjetnika.

Umjetnost preživljavanja, sudeći prema izjavama organizatora i kustosa Salona, došla je do krajnjih granica i nešto treba poduzeti. Upozorava se na neprihvatljiv položaj umjetnika i kulture, ali i potiče privatna inicijativa i regulacija tržišta umjetnina.

Pitamo se kako preživjeti, kako zaraditi i tako potaknuti tržište umjetnina koje danas funkcionira u nekoj sivoj zoni, koja nije zakonski uređena,  komentira predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović.

Salon bi trebao na neki način potaknuti vraćanje umjetnosti onamo gdje joj je mjesto - među ljude, u javni prostor. Natječaj za javnu skulpturu u Splitu dobar je pokušaj, a izložba najboljih radova sastavni je dio ovogodišnjeg Salona.

Dobro je skupljati suvremenu umjetnost,  kaže ravnatelj Galerije umjetnina Split Branko Franceschi i dodaje: To je izravan doprinos razvoju lokalne umjetničke scene i kulture uopće, a uz to sebi u dom unosite jednu neusporedivu kvalitetu i životno veselje,  poručio je Franceschi.

Politika 'od mene sve počinje, a što je bilo prije nije važno' dovela je kulturu, kaže, pak, kustos izložbe In memoriam Tonći Šitin, na niske grane: Mi mislimo na kontinuitet, mislimo da bez memorije nema ni kulture, a onda ni nas samih.

Splitski salon otvoren je do 14. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!