Umoran odnos Tarzana i Jane

21.04.2023.

09:51

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Tarzan"

"Tarzan"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Bez lijana i drveća, ali uz odličnu glazbu koja dočarava džunglu, prostor ITD-ove polukružne dvorane pokazao se idealnim za premijerno izvođenje crnohumorne drame nagrađivanog slovenskog pisca i dramatičara Roka Vilčnika "Tarzan".

Predstava, koju redateljski potpisuju Aleksandar Švabić i Dražen Šivak, kroz pomalo umoran odnos Tarzana i Jane propituje - što očekujemo od ljubavi, suživota, ali i prirode.

Kakve odgovor nudi novi komad zagrebačkog Teatra ITD provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

Koliko dugo traje idila idealne ljubavi, zaštićene od svijeta? Prema Tarzanu Roka Vilčnika samo 15 godina:

- Oni susreću sebe, svako ima svoje nekakve težnje, htio bi ići u drugom smjeru, a naravno žena misli možda će mu biti bolje s nekim drugim. Tarzan, pak, misli da najbolji i pita se zašto ne bi ostala s njim. Znači, to su neke prilično klasične dinamike, koliko to god mi poricali, u svakodnevnom životu. Ipak se i dalje vrtimo u tom krugu, komentira Dražen Šivak koji potpisuje prijevod i režiju i tumači ulogu Hijene.

Da bi situacija bila još kompliciranija, Tarzanov i Janein krug nalazi se usred nemilosrdne džungle u kojoj frustracija neostvarenih očekivanja samo raste.

- Kao i dvadeset godina u braku, stvari se malo ofucaju, Jane je došla iz neke civilizacije koja joj počinje faliti, koliko god mislili da je bila zaštićena u netaknutoj prirodi, toliko joj fali civilizacija, dom, struja i sve ono što nema u džungli, dodaje Olga Pakalović, kazališna Jane.

Jane i Tarzan

Jane i Tarzan

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- U jednom trenutku se tu pojavljuje i Hijena koja ipak tu situaciju čini dodatno težom, i na kraju zapravo Tarzan toliko izmijeni na neki način svoj neki fizikus i svoje neko ponašanje, da to više ne bude taj čovjek, komentira Marin Klišmanić koji je utjelovio Tarzana.

Ljubavni trokut otkriva međusobne tamne strane, ali i potrebu za eksploatacijom, ako drugih tako i prirode. U nesvakidašnjem zapletu, ali i neočekivanom raspletu, dojam beznađa samo pojačava mali prostor ITD-ove polukružne dvorane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!