15:44 / 09.01.2018.

Autor: HRT

Umrla je dugogodišnja urednica i novinarka HRT-a Vasva Mazele-Konjhodžić

-

-

Foto: - / -

Tijekom cijeloga svojega radnog vijeka Vasva Mazele-Konjhodžić bila je uzor u svemu najboljem što se u čovjeku i novinaru može naći: znatiželjna i zaigrana, moralna i hrabra, dosljedna i nepokolebljiva.
Tijekom cijeloga svojega radnog vijeka Vasva Mazele-Konjhodžić bila je uzor u svemu najboljem što se u čovjeku i novinaru može naći: znatiželjna i zaigrana, moralna i hrabra, dosljedna i nepokolebljiva, s jednakim je žarom radila emisije za djecu poput legendarnoga Radiokoptera iz osamdesetih godina, nagrađivane ekološke emisije za djecu Na nama svijet ostaje, pa sve do emisija Prva crta i Otvorena srijeda, po kojoj su je slušatelji najbolje zapamtili.

U arhivi Hrvatskoga radija (HRT – HR) sačuvane su mnoge njezine emisije, među kojima svaka na svoj način svjedoči o tome da je Vasva Mazele-Konjhodžić bila jedan od onih novinara koji svoj posao rade punim srcem, uvijek na strani ljudi, istine i pravednosti.

Vasva Mazele-Konjhodžić rodila se 1938. godine, a diplomirala na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na tadašnjemu Radiju Zagreb radila je od 1979. godine kao urednica u obrazovnome i dječjemu programu. S Brankom Jovičić pokrenula je emisiju za djecu Radiokopter, inovativnu i u formi i u sadržaju, koja je nagrađena na Radijskome festivalu u Ohridu 1987. godine.

Taj je urednički tim devedesetih godina, u vrijeme prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, pokrenuo emisiju Škola demokracije, u kojoj su se razmatrale aktualne društvene promjene i demokratizacija hrvatskoga društva. Emisija je 1991. godine nagrađena nagradom Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zlatno pero. Od 1992. godine emisija mijenja ime u Otvorena srijeda i nastavlja se baviti sličnim pitanjima, još šire zahvaćajući i analizirajući različite društvene fenomene koji utječu na svakodnevni život. Otvorena srijeda postaje tako jedna od najslušanijih i najpopularnijih emisija Hrvatskoga radija (HRT – HR), a njezine su autorice godine 1998. za nju dobile i nagradu Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Posljednji ispraćaj Vasve Mazele-Konjhodžić bit će u četvrtak 11. siječnja na Krematoriju zagrebačkoga groblja Mirogoj s početkom u 10.40 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!