13:08 / 09.03.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Umrla je glumica Veronika Durbešić

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kazališna, televizijska i filmska glumica Veronika Durbešić umrla je u Zagrebu u 76. godini. Ostvarila je niz zapaženih glumačko-pjevačkih uloga, a 2016. godine primila je nagradu Hrvatskoga glumišta za životno djelo.
Kazališna, televizijska i filmska glumica Veronika Durbešić umrla je u Zagrebu u 76. godini.

- Glumca se ne može platiti, mi sami sebe plaćamo, mi na ovoj sceni moramo biti, a ta nagrada dokazuje da je moj život imao smisla, govorila je Veronika Durbešić.

Bila je i izvrsna pjevačica, a nagradu Hrvatskoga glumišta za životno djelo 2016. godine dobila je zbog dugogodišnje karijere tijekom koje je nastupila u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama.
In memoriam: Veronika Durbešić - Na tronu vječnog čuda Veronika Durbešić rođena je u Zagrebu godine 1945. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1973.godine. Od 1974. angažirana u kazalištu Komedija, a od 1972. članica ansambla ACEZANTEZ, s kojim je nastupala u Europi i Americi.

Osim što je poznata je po glumačko-pjevačkim ulogama, istaknula se i vrsnom karakternom glumom u ulogama poput Mureille (S. de Beauvoir: 'Happy New Year'), Gospođa Paginet (G. Feydeau: 'Orden') i dr. Glumila je i u Gundulićevoj ‘Dubravki’, predstavi ‘Car Franjo Josip u Zagrebu’ Milana Grgića i Alfija Kabilja i ‘Kidaj od svoje žene’ Raya Cooneyja.

Od televizijskih uloga najzapaženije su one iz serija ‘Tražim srodnu dušu’ Berislava Makarovića, ‘Putovanje u Vučjak’ Ive Štivičića i Eduarda Galića i ‘Klupa na Jurjevskom’ Ivice Ivanca i Zvonimira Bajsića.

Bila je i suradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Godine 1996. odlikovana je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi, a 2016. godine dobila je Nagradu Hrvatskoga društva dramskih umjetnika za svekoliko umjetničko djelovanje za područje operete i mjuzikla.

- Odlaskom Veronike Durbešić hrvatska kultura ostala bez osobite umjetnice. Njezin scenski angažman ostat će upamćen po vrsnom vokalu, snažnim interpretacijama i nepresušnoj energiji koju je usmjerila i na brojna gostovanja diljem Hrvatske i svijeta, a njezinim odlaskom hrvatska kultura ostala je bez osobite umjetnice i iznimne osobe, stoji u brzojavu sućuti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!