Umrla je Ružica Šimunović

29.04.2018.

10:58

Autor: V.M./G.O./HRT

default error photo
U 58. godini umrla je naša draga kolegica, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i dugogodišnja urednica na Hrvatskom radiju - Ružica Šimunović.
U 58. godini umrla je naša draga kolegica, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i dugogodišnja urednica na Hrvatskom radiju - Ružica Šimunović.

Slušatelji će je pamtiti po njezinim emisijama o vizualnim umjetnostima Kretanje točke te Kulturni kolokvij na Prvom programu Hrvatskoga radija, a bila je i jedna od urednica emisije Intervju tjedna na Trećem programu Hrvatske televizije. Na Trećem programu Hrvatskoga radija pokrenula je i uređivala emisiju U vizualnom kodu. Autorica je dviju knjiga i dobitnica nagrade Hrvatske sekcije Međunarodne udruge likovnih kritičara.

Ružica Šimunović davala je dignitet svojoj struci, i to znaju svi s kojima je surađivala,  istaknula je povjesničarka umjetnosti Sanja Cvetnić i dodala: Ona je jedna od rijetkih pojava na kritičkoj likovnoj sceni, koja je izvanrednim poštenjem i velikom intelektualnom širinom pristupala zadacima tako da je u jednom razdoblju 'skandalizacije' kulture likovnu kritiku općenito zadržala na vrlo visokoj razini. Ona je bila osoba koje obilježila desetljeće i pri tome sačuvala od anonimnosti vrijedne, a zapravo u odnosima moći marginalne pojave u likovnoj umjetnosti,  zaključila je Sanja Cvetnić.

U knjizi u kojoj se bavila umjetnikom Zoranom Pavelićem otkriva se upravo taj interes Ružice Šimunović za nedovoljno vrednovane umjetnike o čemu je i sama često govorila: Na našoj se sceni, po mom mišljenju, nedovoljno obrađuju opusi ili općenito radovi srednje generacije umjetnika. Stariji su još nekako obrađeni, ali srednja generacija je ostala zakinuta.

Umjetnost i umjetnika promišljala je i u kontekstu društvene problematike pa je tako u svojoj knjizi Tijelo u dijalogu – ženske perfomativne prakse u Hrvatskoj izjavila kako je umjetnice o kojima piše željela staviti u širi socio-politički kontekst kako bi otkrila djelovanje kojim žele promijeniti svijet, drugog ili sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!