Umrla je scenografkinja i pedagoginja Gordana Svilar

10.03.2020.

11:37

Autor: V.M./HRT

default error photo
Naša svjetski uspješna scenografkinja i pedagoginja Gordana Svilar umrla je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini. Bila je asistentica John Conklinea, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i redatelja Roberta.
Naša svjetski uspješna scenografkinja i pedagoginja Gordana Svilar umrla je nakon kratke i teške bolesti u 55. godini. Bila je asistentica John Conklinea, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i redatelja Roberta Wilsona i scenografa Georgea Tsypina.

- S tugom javljamo da nas je napustila naša nastavnica scenografije Gordana Svilar nakon iznenadne i teške bolesti, priopćeno je s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Gordana Svilar rođena je u Zagrebu 1965. godine. Scenografijom se počela baviti nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Godine 1995. magistrirala je scenografiju na umjetničkoj akademiji Tisch School of the Arts u New Yorku.

- Tijekom desetogodišnjeg rada kao asistentica John Conklinea, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i redatelja Roberta Wilsona i scenografa Georgea Tsypina, paralelno je gradila i vlastitu scenografsku karijeru u kazalištima diljem SAD-a- u Philadelphiji, Chicagu, Bostonu, te u Aziji - u Tokiju i Singapuru, podsjećaju s ADU.

Istaknula se i u televizijskim produkcijama Today Show i Martha Stewart Show za NBC TV. Predavala je scenografiju na američkim sveučilištima Bard College i Swarthmore College. U Hrvatsku se vratila 2018. godine gdje je nastavila svoje umjetničko djelovanje.

- Od 2019. godine radila je kao umjetnički asistent na scenografskim kolegijima i ispitnim produkcijama naše Akademije. Preminula je u noći premijere operne sveučilišne produkcije Pepeljuga čemu se neizmjerno veselila, stoji u priopćenju akademije.

Radila je i za Ludens teatar, asistirala na produkciji 'Grofice Marice', a u Maloj sceni ostvarila je scenografiju Leptirove pjesme.

Posljednji ispraćaj Gordane Svilar bit će u srijedu 11. ožujka u 12,10 sati na zagrebačkome Krematoriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!