Umro glazbeni urednik i radijska legenda Miljenko Jelača

02.07.2022.

15:23

Autor: M.M./HRT/Hina

Umro glazbeni urednik i radijska legenda Miljenko Jelača

Umro glazbeni urednik i radijska legenda Miljenko Jelača

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dugogodišnji glazbeni urednik Radio Zagreba i Radio Dubrovnika, glazbeni kritičar i pravnik Miljenko Jelača umro je u Dubrovniku u 77. godini života, objavio je u subotu Hrvatski radio Radio Dubrovnik.

Rođeni Zagrepčanin Jelača je tijekom šest desetljeća rada na Hrvatskom radiju ostvario kultne emisije Radio Zagreba - glazbenu Po Vašem izboru, Taxi za Babilon, Dobro večer Beti, Muzički automat i mnoge druge. Na Radio Dubrovniku uređivao je dugovječne emisije Diskoteka 7 i Ozvučena povijest rock'n rolla, a šesnaest je godina radio je kao glazbeni kritičar.

Dubrovčani ga posebno pamte po riječima ohrabrenja u danima ratne agresije 90-tih na Hrvatski i Dubrovnik, kada je prvi najavio napad i početak rata u dubrovačkom kraju.

U Hrvatsko vijeće europskog pokreta uključio se 1990. te kao tajnik na Radio Dubrovniku pokrenuo emisiju 'Euroradio', prvu takve vrste u Hrvatskoj, s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi. Za tu mu je emisiju Europski pokret Hrvatska dodijelio 1995. nagradu 'Europski krug' za doprinos razvoju demokratskih vrijednost putem javnih medija, a iste je godine postao i direktor-volonter Europskog doma Dubrovnik, ističu iz Radio Dubrovnika.

Na Radio Zagrebu Jelača je kao diplomirani pravnik bio šef Kadrovske, a potom i Pravne službe, s posebno interesom za intelektualno vlasništvo, autorska i srodna prava.

Franković: Pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je sućut obitelji Miljenka Jelače.

"Gospara Miljenka pamtit ćemo ga kao radijsku legendu, jedinu osobu u Hrvatskoj koja je na Hrvatskom radiju, nekadašnjem Radiju Zagreb, radio i stvarao punih šezdeset godina. Paralelno, radio je i kao pravni stručnjak opredijeljen za autorsko pravo što je bilo blisko njegovoj strasti prema radiju. Posvećenost radiju dovela ga je i poslovno u Dubrovnik gdje je zasnovao obitelj i gdje su ga prigrlili Dubrovkinje i Dubrovčani svih generacija slušatelja Radija Dubrovnik, a pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata kad je uloga lokalnog radija i poznatog glasa bila ne samo informacija, nego i nenadoknadiva utjeha u nevolji. Na tome smo mu neizmjerno zahvalni", ističe u izrazima sućuti obitelji Miljenka Jelače dubrovački gradonačelnik Franković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!