Preminuo holivudski glumac Sidney Poitier

07.01.2022.

17:39

Autor: HRT/Hina/J.L.

Umro glumac Sidney Poitier

Umro glumac Sidney Poitier

Foto: Danny Moloshok / REUTERS

Sidney Poitier, legendarni glumac i prva afroamerička zvijezda Hollywooda, umro je u 94. godini, priopćio je u petak dopredsjednik vlade Bahama, gdje je glumac odrastao.

- Izgubili smo velikana, junaka, učitelja, borca i nacionalno blago, napisao je dopredsjednik vlade Chester Cooper na Facebooku o glumcu "Bijega u lancima" i "U vrelini noći", ne navodeći uzrok smrti.

Sidney Poitier je slučajno rođen u Miamiju, na Floridi 20. veljače 1927. dok su njegovi roditelji sa susjednih Bahama došli u posjet u Sjedinjene Države pa je tako imao američko i bahamsko državljanstvo.

Bio je prvi Afroamerikanac koji je 1964. osvojio Oscara za najboljeg glumca u "Poljskim ljiljanima".

- Dugo je trebalo da se dođe do ovog, rekao je ganut primajući zlatni kipić.

Kada je u 37. godini primao Oscara, glumac čarobnog osmjeha bio je jedina holivudska zvijezda obojene kože.

- Filmska industrija tada još nije bila spremna stvoriti više od jedne zvijezde među glumcima pripadnicima manjina, napisao je u svojoj autobiografiji "Ovaj život".

- U to sam vrijeme (...) uzeo na sebe nade čitavog naroda. Nisam mogao utjecati na sadržaj filma (...) ali sam mogao odbiti ulogu, što sam učinio bezbroj puta.

Zapaženu ulogu ostvario je u "Pogodi tko dolazi na večeru?" (1967.), istaknutom filmu o rasizmu tadašnjeg vremena.

Godine 2002. nagrađen je Oscarom za životno djelo za svoja "iznimna postignuća, dostojanstvo, stil i nadarenost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!