Preminuo glumac Željko Mavrović

22.01.2022.

15:58

Autor: HRT/Hina

Željko Mavrović

Željko Mavrović

Foto: HRT / HTV

Kazališni, filmski i televizijski glumac Željko Mavrović umro je u 75. godini. 

Rođen je u Beogradu 1947., diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu 1975. godine. 

Glumio je u predstavama Teatra &TD, Kazališta Žar ptica, Narodnog kazališta August Cesarec u Varaždinu i mnogim drugima.

Iza Mavrovićeva bogatog glumačkog opusa ostaju mnogobrojne uloge i likovi, poput svećenika Alberta u Bitange i princeze ili čuvara zatvora u Počivali u miru, inspektora Bane u Obični ljudi, psihijatra u Cimmer fraj. Tu su i njegove TV uloge u ostvarenjima: Ljubav u zaleđu, Ptice nebeske, Putovanje u Vučjak, Nepokoreni grad, Prizori iz obiteljskog života, Mačak pod šljemom i Punom parom. Od uloga na filmu tu su: Sonja i bik, Noćni brodovi, Max Schmeling, Duga mračna noć, Capuccino zu Dritt, Srce nije u modi, Novogodišnja pljačka, Pont Neuf, Tamburaši, Snađi se druže, Izbavitelj i Kuća.

Mnogobrojne su i njegove sinkronizacije od čega mnoge u filmskim ostvarenjima za djecu.

Željko Mavrović ostvario je glavninu svojih glumačkih rola živeći i radeći u Zagrebu, u zagrebačkim kazališnim kućama, a posljednje godine života proveo je u Trsteniku, u općini Marija Gorica u Zagrebačkoj županiji. 

Ljeta je provodio u Bribiru, odakle je bio rodom po majci, te u Novom Vinodolskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!