Umro hrvatski književnik Nenad Šepić

16.02.2021.

12:08

Autor: Hina

Nenad Šepić

Nenad Šepić

Foto: Patrik Maček / PIXSELL

Hrvatski književnik i pravnik Nenad Šepić preminuo je u 78. godini u utorak ujutro u Zagrebu, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Šepić je rođen 1943. u Harpendenu u Velikoj Britaniji. Završio Pravni je fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Od 1977. radio je kao sudac na Okružnom privrednom sudu u Zagrebu, a od 1995. do 2002. bio je predsjednik Visokoga trgovačkog suda Republike Hrvatske.


U književnosti se javlja pripovijestima koje je objavljivao u Kolu, Forumu, Vidicima, Dometima, a 1969. godine izlazi mu knjiga pripovijesti "Granice beskraja" za koju je nagrađen tadašnjom republičkom nagradom za književnost. Ta će zbirka novela biti prva najava nadolazećega naraštaja i poetike tzv. borgesovaca (fantastičara).


Nakon zbirke "Majstori sreće" iz 1972. objavljivao je pripovijetke i romane s pomorskom tematikom - "Čudesne pripovijesti s mora i kraja", "Izdana jedra". Opsežni trodijelni političko-filozofski alegorijski roman "Prosječnikova čest", nastao je pod utjecajima R. Musila i H. Hessea, a povijesni fantastični roman "Jakovljica" povezuje sudbinu branitelja iz Domovinskoga rata s poviješću njegovih predaka u XVII. st.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!