13:50 / 17.01.2018.

Autor: Silvio Stilinović / Davor Kustor / V.M.

Umro je cimbalist svjetskoga glasa Oszkár Ökrös

Oszkár Ökrös

Oszkár Ökrös

Foto: - / -

Oszkár Ökrös bio je zaštitni znak orkestra Sto mađarskih Roma, a naša ekipa posjetila je taj orkestar krajem prosinca i vjerojatno su posljednji novinari s kojima je taj virtuoz razgovarao.
U Budimpešti je iznenada u 60. godini preminuo cimbalist Oszkár Ökrös. Bio je zaštitni znak orkestra poznatog kao Sto mađarskih Roma. Naša ekipa posjetila je taj orkestar krajem prosinca i vjerojatno su posljednji novinari s kojima je taj virtuoz razgovarao.

Oszkár Ökrös zračio je jednostavnošću, toplinom i životom posve posvećenom glazbi. Moj djed, majčin otac, koji je bio vrhunski cimbalist uočio je moj talent, a i ja sam ga toliko maltretirao da me počeo podučavati s 4 ili 5 godina,  ispričao nam je krajem prošle godine Oszkár Ökrös.

Već s 8 godina postao je najbolji cimbalist Mađarske, a njegovi najveći uspjesi vežu se za orkestar Sto mađarskih Roma. Čar našeg muziciranja je sviranje bez nota, što ne rade ni poznati simfonijski orkestri. No, ne zavaravajte se - kad učimo, sviramo po notama. Svi smo odreda akademski glazbenici,  rekao je Oszkár Ökrös, zaslužni umjetnik Mađarske, nositelj više ordena te dobitnik nagrade za promicanje mađarske kulture.

Surađivao je s mnogim svjetskim orkestrima, svirao za kraljicu Elizabetu II., a glazba je bila uz njega do kraja života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!