21:18 / 08.03.2018.

Autor: V.M./T.Dž.Š/HRT

Umro je hrvatski glazbeni umjetnik svjetskoga glasa Milko Kelemen

-

-

Foto: - / -

Skladatelj, pedagog i osnivač Muzičkog biennala Zagreb Milko Kelemen umro je jutros u Stuttgartu u 94. godini. Bio je, među ostalim, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predavao je u Berlinu i Düsseldorfu.
Hrvatski skladatelj, pedagog  i osnivač Muzičkog biennala Zagreb - Milko Kelemen umro je jutros u Stuttgartu u 94. godini. Bio je, među ostalim, docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predavao je u Berlinu i Düsseldorfu. Djela Mirka Kelemena ostaju važan dio hrvatske glazbene baštine.

Golem je stvaralački opus Milka Kelemena, koji je taj rođeni Slatinčanin počeo ispisivati još početkom 50-ih godina, završavajući studij kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Od 1973. bio je profesor kompozicije na Visokoj glazbenoj školi u Stuttgartu, a kao gost predavač obišao je cijeli svijet.

Među više od 120 djela različitih kategorija i oblika, svojim je najvećim i najvažnijim djelom uvijek izdvajao baletnu operu Apokaliptika. Maestro Kelemen vrlo rano se posvetio avangardnoj glazbi jer, svaka će avangarda, znao je reći, uvijek postati tradicijom, budući da glazba mora donijeti nešto novo, do sada nepoznato.

Glazba je jedan fenomen koji se stalno mijenja koji stalno ide naprijed. Mi smo nastojali, iako je to bilo teško, da pronađemo nove putove,  izjavio je jednom prilikom Milko Kelemen, a ta je misao bila ujedno i nit vodilja kada je godine 1961. osnovao Muzički biennale Zagreb - međunarodni festival suvremene glazbe.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen mu je za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj umjetnosti te međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske u svijetu. Njegova rodna Slatina već 24 godine odužuje mu se manifestacijom Dani Milka Kelemena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!