13:30 / 17.12.2018.

Autor: V.M./Hina

Umro je istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu 12. prosinca u Zagrebu u 56. godini, priopćilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
Istaknuti pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu 12. prosinca u Zagrebu u 56. godini, priopćilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Želimir Hercigonja rodio se 29. ožujka 1956. u Zagrebu. Posebno se afirmirao svojom bajkovitom prozom, a njegove zbirke bajki 'Bajkovnica', 'Srebrnasta nit snova' i 'Vladar ledene osame' smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke, ističu iz HDP-a.

Njegova djela smatrana su značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni, a kritika posebno hvali njegov izraz, koji karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak.

U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu,  zapisala je Hercigonjinoj prozi teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak.

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred 'Prašnjavko', 'Kjel, crna labud-ptica', 'Vodenjak i stara kruška' i 'Poštar Zeko Brzonogi' te jednu za šesti razred 'Tajni leksikon', koji je dosad doživio brojna izdanja. Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.

Pogreb Želimira Hercigonje bit će u srijedu 19. prosinca na Miroševcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!